Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си големият български художник Иван Димов

21 юни 2024, 13:46 часа

Напуснал ни е един от талантливите ни български художници Иван Димов (1943-2024). Това съобщиха от издателство "Захарий Стоянов".

Реклама

"Отиде си още един от фалангата блестящи майстори на пластическите видения – Иван Димов. Когато преди години Светлин Русев напусна тази печална земя, Иван Димов възкликна: "Без Светлин е тъмно!" Сега, когато и Иван Димов отпътува към страната на вечните сънища, забелязваме, че здрачът около нас се сгъстява. Съвременното българско общество губи един от най-вдъхновените посланици на духовната светлина.", казва Иван Гранитски.

Кой е Иван Димов

Роден е на 19 февруари 1943 г. в ямболското село Маломир. През 1970 г. завършва Висшия институт по изобразително изкуство "Николай Павлович", в класа по "Илюстрация" на проф. Петър Чуклев. 

Организира около 20 самостоятелни изложби, като първата е проведена в Париж през 1975 г. Останалите самостоятелни представяния на творбите му са в градовете Виена, Берлин, Варшава, Москва, Люксембург, Хага, София, Бургас, Ямбол, Копривщица и в Швейцария. Представя графика на биеналетата в Краков, Баден-Баден, Любляна, Сао Пауло и Берлин. Участник е в общи художествени изложби и на изложби за съвременно българско изкуство в Германия, САЩ, Холандия, Япония и други държави.

Носител е на различни национални и международни награди. Сред тях са: Национална награда за живопис "Захари Зограф" (1979), Международна награда за графика "Интерграфика" (1984, Берлин) и Национална награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора". 

Член е на Съюза на българските художници. Преподава в Националната художествена академия в специалностите "Живопис" и "Изкуствознание".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес