Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

(Не)случайна среща в галерия "Леседра" (СНИМКИ)

23 октомври 2024, 10:41 часа • 282 прочитания

На 28 октомври, „Леседра“ ще открие поредната си изложба. Софийската галерия ще представи Стефан Гълъбов (живопис) и Никола Станчев (скулптора). Изложбата ще може да бъде видяна до 8 ноември на ул. Милин Камък 25. 

Стефан Гълъбов

„Стефан Гълъбов се представя за първи път в галерията, въпреки че е запленен от живописта вече пет десетилетия – по професия е архитект. При първата ми среща с неговото творчество веднага изникна асоциацията с руския конструктивизъм от началото на миналия век. Сега, виждайки най-новите му работи, плод на повече от едногодишно творческо търсене и намиране, все повече се убеждавам в неговия вътрешен порив за непрестанно развитие на своя собствен език и стил. Модерното изкуство е съвременно тогава, когато духът на твореца е в днешното време, независимо от възрастта“, споделя Георги Колев, собственик на „Леседра“. 

Още: Галерия Ларго представя "Натюрвив" - изложба живопис на Николай Няголов (КАРТИНИ)

 

Никола Станчев

Никола Станчев е скулптор от Бургас и вече няколко десетилетия, е свързан с „Леседра“ още от началото на галерията. Има няколко самостоятелни изложби през 90-те години на миналия век, а през 1999 година участва в летния пленер на галерията в село Лесидрен.Както българските художници, така и тези от Южна Корея и Германия, всички са впечатлени отприсъствието на Петър Дочев.Художникът, който се е завърнал в родното си село и в ателието му се преплитат земни и космически енергии, излъчвани от тъмните графитени структури на неговите произведения.

Още: Кристина Вътова представя "Несигурност" в галерия "Нюанс"

„Никола Станчев създава от гранитен камък своето творение, работейки с чука и длетото почти месец. И разбира се със своето творческо въображение – така се създава скулптурата, наречена условно Черният гранит. Черният гранит по никакъв начин не е повлиян или взет назаем от черните графити на Петър Дочев. Напротив – двамата автори имат различно отношение както към материала, с който работят, така и към творческия процес. Днес, 25 години по-късно самият Никола Станчев сякаш е изненадан как е могъл да създаде своя черен шедьовър. Закономерно и неслучайно тази работа сега е центърът на представянето на автора“, завършва Колев.

Откриването

(Не)Случайна среща в „Леседра“ ще бъде открита на 28 октомври и ще продължи до 8 ноември. Ул. Милин Камък 25, София.

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес