Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпращаме "Едно незабравимо лято" с изложба живопис на Стефан Хаджи-Николов в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

31 август 2023, 10:54 часа •
Реклама

На 31 август от 18.30 часа в галерия "Арт Маркони", Варна ще бъде открита изложбата на Стефан Хаджи-Николов "Едно незабравимо лято." 

От много години изложбите на Стефан Хаджи-Николов, в галерия „Арт Маркони”, ознаменуват края на лятото. Тази година той е решил да посвети на варненските си почитатели една феерия от морски импресии, наситена с емоцията на лятото. Цветната му палитра е изваяла крехки раковини, загадъчните спирали на рапанчетата, лодки, поклащащи се в такт със знойните форми на летните момичета. Всяка от картините му е малък разказ за лятна любов, пръскаща безброй малки сърчица, чиито искри дълго ще топлят въображението ни през зимните нощи. Крясък на чайки ни изтръгва от унеса и напомня, че няма вечни неща. Вечен е копнежът ни по лятото, който в платната на Стефан, обещава ново сбъдване. За това палитрата му е заредена с най-оптимистични багри, връщайки ни красивите спомени, които отнасяме с всяка мидичка, рапанче или красиво камъче. Стефан Хаджи-Николов не живее на море и вълнението от ежегодната му среща с него е почти ритуално. Той е бил на няколко фотографски пленера, с участие на варненски модели, които е овековечил в своите картини. В тази изложба акцентира върху своите спомени от лятото, незабележимите и ненатрапващи се детайли, които възприятията ни игнорират при гледката на възхитителни изгреви и залези или нежно обгръщащи съвършени тела вълни. Тя е посветена на малките мигове, които означават много!

Галерия „Арт Маркони“ с висока награда за проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“

Два дни по-късно, на 02.09, събота 2023 г. художникът отново ще гостува в зала ”Тихото гнездо” в Двореца Балчик. От 16.30 до 18.30 часа е вернисажът, на който ще бъде представена изложбата „Илюзорно”. Експозицията ще остане в Двореца до 15 .09.2023 г.

Още: "Август като 8, като безкрайност..." - изложба живопис на Васил Петров в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

Стефан Хаджи-Николов е роден през 1955 година в град Скопие, Северна Македония.

Завършва Академия за подготовка на преподаватели по живопис 1975 г в Скопие. Член на Съюза на художниците на Македония от 1984 г. Цени българската живописна школа и не пропуска възможността да представя свои изложби в България /София, Пловдив и най-вече Варна/. Последните седем години, ежегодно гостува в галерия „Арт Маркони”.

Носител е на над 15 престижни, национални и международни награди, като най-ценното признание за него са: 2015 г- Национална награда за цялостно творчество „23-ти Октомври” и 2017 г- Награда на Скопие „13 –ти Ноември”

Тази година Стефан отбелязва 30 години от първата си самостоятелна изложба във Варна, като тази е тринадесета. В творческата си биография и записал внушаващата респект цифра от 88 самостоятелни изложби

Още: Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Антон Антонов (СНИМКИ)

Живее и работи в Скопие, Северна Македония.

Вижте някои от творбите му в ГАЛЕРИЯ ТУК

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис "Духът на Варна" (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес