Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради ураганите "Хелън" и "Милтън": САЩ временно спират подпомагането на дребния бизнес

16 октомври 2024, 06:15 часа • 814 прочитания

Управлението за подпомагане на дребния бизнес на САЩ (СБА) е изчерпало средствата си по програмата за кредити в помощ на пострадалите при бедствия заради повишеното търсене на заеми за покриване на щетите, причинени от ураганите "Хелън" и "Милтън", предаде БТА. 

Още: Опашката на циклона "Кърк" ще мине и през България: Предупреждение от климатолог

Заеми след ураганите

СБА предупреди, че ако Конгресът не отпусне допълнително финансиране, управлението може да остане без средства предвид очакваното увеличаване на заявленията за заеми след преминаването на урагана "Хелън".

Съществуват и други програми за подпомагане при бедствия, включително помощ от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (ФЕМА), която не е засегната от недостатъчно финансиране. 

"Хелън" връхлетя крайбрежието на Мексиканския залив във Флорида на 26 септември и причини разрушения в няколко щата. Ураганът "Милтън" премина през Флорида две седмици по-късно.

Досега СБА е получила около 37 000 заявления за помощ от засегнатите от "Хелън" и е направила над 700 предложения за заеми на обща стойност около 48 млн. долара. СБА е получила и 12 000 заявления от пострадали от урагана "Милтън".

Въпреки че СБА засега спира да предлага кредити на пострадалите при двете природни стихии, службата призова хората да продължат да подават заявления и увери, че обработката им ще продължи, за да може заемите да бъда отпуснати възможно най-бързо, след като във фонда постъпят нови средства.  

Още: Ураганът "Милтън" е новият фактор при цената на петрола

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес