Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради стрелбата по Тръмп: Директорът на "Сикрет сървис" се оттегля от поста

23 юли 2024, 18:50 часа • 1049 прочитания

Директорът на „Сикрет сървис“ на САЩ Кимбърли Чийтъл е подала оставка. Решението й идва на фона на проверки за пропуски в сигурността, свързани с неотдавнашния опит за убийство на бившия президент Доналд Тръмп. 

Още: Тръмп и Джей Ди Ванс заговориха за преврат срещу Байдън (ВИДЕО)

Оставката идва в момент, когато законодателните органи и вътрешният правителствен надзор напредват с разследването във връзка с охраната на Тръмп и как стрелецът е стигнал толкова близо до убийството на републиканския кандидат за президент на предизборния му митинг в Пенсилвания този месец.

В Конгреса имаше призиви и от двете основни партии за оставката на Чийтъл. Законодателите бяха особено разгневени след появата ѝ за публично свидетелстване пред Комисията по надзор в Камарата на представителите в понеделник, където тя не пожела да отговори на много от въпросите.

Още: Директорът на Сикрет Сървис: Провалихме се в защитата на Тръмп, поемам пълна отговорност

Тогава Чийтъл призна, че е имало „значителни и колосални“ проблеми с охраната на митинга, но все пак отхвърли исканията за нейната оставка. „Смятам, че съм най-добрият човек, който може да ръководи „Сикрет сървис“ в този момент“, заяви Чийтъл в понеделник.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес