Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради дроновете: САЩ трябва да се учат от Украйна да воюват

07 август 2024, 08:00 часа • 1883 прочитания

Съединените щати трябва да извлекат някои важни уроци от войната в Украйна, подпалена от Путинова Русия. Американските настоящи оръжейни системи и тактики са радикално предизвикани от ново поколение военни действия, с коренна промяна във военните техники, логистиката и оръжията.

САЩ имат да учат уроци и то бързо

Американските наземни бойни системи, включително танкове и ракети за противовъздушна отбрана, може да се окажат по-малко ефективни и ефикасни срещу много по-евтини дронове тип FPV. Това стана забележимо ясно чрез участието на САЩ във войната на Русия в Украйна. Първо, сравнително простите и евтини дронове, продавани от Турция и Иран на Русия, унищожават много по-сложни и скъпи оръжейни системи (ракети и танкове), предоставени на Украйна от САЩ и други страни от НАТО. Второ, Украйна използва (пропилява) много по-скъпи американски ракети, за да свали тези дронове.

Още: Трикове и хитрости да победиш врага: Примери от "Азов" и руски сепаратисти (ВИДЕО)

Изводът е, че американците плащат най-много долари за военно оборудване, което осигурява много по-ниска стойност на бойното поле, тъй като умишлени и небрежни политици и изпълнители на отбраната поддържат статуквото, за да продължат да пълнят джобовете си. А дрон технологията бързо се превърна в централна за военните действия.

В края на 2022 г. Русия използва евтини ирански безпилотни самолети "Шахед" и балистични крилати ракети, за да атакува систематично Украйна, опустошавайки почти една трета от енергийната инфраструктура на тази страна и причинявайки широко разпространени прекъсвания на тока. На свой ред дроновете промениха динамиката на войната: Украйна използваше вносни и местно произведени дронове от висок и нисък клас с опустошителен ефект срещу руските сили.

3D принтер може да направи компонентите, необходими за използване на технологията за въздушно наблюдение при създаване на дрон убиец.

Ерик Принс, основател на компанията за професионални военни услуги "Блекуотър" (компанията е печално известна от войната в Ирак - с убийствата на цивилни и нелегална оръжейна търговия: Deutsche Welle), обяснява: "Сега всеки има прецизни оръжия. До такава степен, че 12-годишно дете с FPV дрон може да постави бомба с размер на кутия бира на дъното на дрона и да го прати в танк на много мили разстояние. Това е нова стъпка на промяна във войната".

Още: Украйна - дроновете атакуват: Когато хищниците стават жертви (ВИДЕО)

Украйна систематично ползва дронове и ракети с голям обсег, за да унищожат руски командни и контролни обекти, както и складове за боеприпаси, инфраструктура за съхранение на гориво и мостове в Крим до континенталната част на Русия. Съчетаването на евтини дронове с артилерия и пехота коренно промени наземния бой. Камерите на летящите дронове могат да разкрият какво прави врагът и да позволят по-бърз отговор.

В продължение на 20 години САЩ водеха война срещу тероризма на предимно примитивни места срещу сравнително изостанал технологично враг. В руско-украинската война обаче обстановката и бойните техники са коренно различни. Това е усъвършенствана среда за електронна война, където целият електромагнитен спектър е бойно поле. Русия има надмощие в електронната война срещу Украйна, в резултат на което високотехнологичните американски оръжия бързо стават неефективни и остарели. Защо?

САЩ изостават и враговете виждат това

Защо военните плановици и съответните политици позволяват на военнопромишления комплекс да поддържа статуквото, генерирайки неефективни оръжия за сметка на американския данъкоплатец? Има малко или никаква отчетност за парите, които текат от правителството на САЩ към военнопромишления комплекс, но хиляди лобисти разпръскват десетки милиони долари из Вашингтон, за да поддържат "влака на парите" в движение.

Още: Руското оръжие, от което Киев страда: Украински войник разказва (ВИДЕО)

Сравнително евтините дронове драстично променят "предположенията за въздушна мощ и наземна битка" по начин, който в крайна сметка може да доведе до опустошително поражение за САЩ.

През 2023 г. Пентагонът обяви инициативата за дронове Replicator в отговор на нарастващото влияние на Китай в Южнокитайско море. Експерти по иновации в отбраната обаче поставиха под съмнение осъществимостта на предложения график (следващите 18 до 24 месеца) въз основа на техния опит с бавната и тромава бюрокрация на Министерството на отбраната на САЩ.

Те са прави. Украйна губи около 10 000 дрона на месец, но бързо ги заменя с евтини, налични в търговската мрежа дронове. Експертите считат, че инициативата на САЩ е в състояние да постигне това, но "след години". (бел. ред. - FPV дроновете са ефективни на малки разстояния, което означава, че в това отношение географското предимство на САЩ е незаменимо и война като тази между Русия и Украйна на американска територия е невъзможна. Друг е въпросът за действията на американската армия зад граница)

САЩ трябва да се съсредоточат върху бързото надграждане на американските оръжейни системи - дроновете ще играят значителна роля във военните действия в бъдеще. В допълнение, отделите по отбраната на НАТО ще трябва да трансформират начина, по който купуват оръжия, за да бъдат в крак с много по-бързите цикли на разработка на все повече софтуерно дефинирани оръжия и автономни системи, управлявани от изкуствен интелект. Длъжностните лица ще трябва да търсят извън обичайния си набор от доставчици, да включат по-малки компании с технологичен опит.

Още: НАТО не си взема поука за ново ефективно оръжие в Украйна: Украински анализ

Конгресът трябва да спре сляпо да използва едни и същи изпълнители на отбраната и да харчи пари за оръжия, които бързо остаряват, и вместо това да преследва господството на САЩ в областта на изкуствения интелект, иновациите и приложението на дронове. Националната ни сигурност зависи от това.

Автор: Шая Брадли-Фарел, за The Washington Times. Фарел е специалист по национална сигурност и външна политика във Вашингтон и президент на Института за политика, изследвания и образование Counterpoint.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес