Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заподозреният за убийство на Тръмп е заявявал желание да ликвидира Путин и Ким Чен Ун

17 септември 2024, 14:23 часа • 744 прочитания

Райън Уесли Рут, който е заподозрян за нов опит за убийство на Доналд Тръмп и вече е с повдигнати обвинения, преди е заявявал желание да убива световни лидери.

В "списъка" му са били руският диктатор Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на медицинската сестра Челси Уолш. Тя е работила в Украйна през 2022 г. и се е срещала с Рут няколко пъти. Жената го нарекла „най-опасния американец“ от тези, с които се е сблъсквала по време на работата си в Киев, когато той се опитал да се присъедини към редиците на доброволците и да се бие на страната на украинските въоръжени сили.

Още: Кой е заподозреният за стрелбата в близост до Тръмп?

"Психопат" и "измамник"

В същото време Рут е бил известен сред доброволците като „психопат“ и „измамник“, казва бившият служител на ЦРУ Сара Адамс, която координира американските групи за помощ в Украйна. Доброволците са били предупреждавани за опасностите от сътрудничество с него, пише WSJ.

Вече стана ясно, че 58-годишният Райън Уесли Рут е изразявал подкрепа за Украйна в публикации в социалните мрежи след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Също така е призовавал, че „трябва да изгорим Кремъл до основи“.

Още: Появиха се кадри от ареста на заподозрения в опит за убийство на Тръмп (ВИДЕО)

Арестът

Рут беше задържан на 15 септември, когато се промъкна с автомат „Калашников“ на територията на голф клуб, където Тръмп играеше: След стрелбата: ФБР разследва "очевиден опит за убийство" на Доналд Тръмп (ВИДЕО).

Агентите на Сикрет сървис забелязали цевта на оръжието на между 365 и 457 метра от Тръмп, докато разчиствали дупките от потенциални заплахи, преди Тръмп да играе. Те веднага влезли в сблъсък с въоръжения мъж и изстреляли поне четири патрона.

Съдът вече му повдигна две обвинения, свързани с незаконно притежание на оръжие.

Още: Зеленски осъди опита за убийство на Тръмп

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес