Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"За мен е чест": Доналд Тръмп си направи профил в TikTok (ВИДЕО)

03 юни 2024, 12:07 часа • 864 прочитания

Доналд Тръмп официално вече има свой профил в TikTok. На 1 юни - само два дни след като бе обявен за виновен по делото "мълчание срещу пари", 77-годишният кандидат на републиканците на американските президентски избори 2024 сподели и първия си пост в популярната платформа.

В 13-секундния клип Тръмп казва, че "за него е чест", докато присъства на UFC гала вечер. Акаунтът му в TikTok е кръстен "Президентът Доналд Тръмп".

@realdonaldtrump Launching my TikTok at @UFC ♬ original sound - President Donald J Trump

Още: Нов фронт за Тръмп: Започна ли "гражданска война" в Републиканската партия?

Тръмп инициира забрана на TikTok

През 2020 г. Доналд Тръмп се опита да забрани TikTok на територията на САЩ, заради "опасност за националната сигурност". Тогава Тръмп издейства заповед за забрана на приложението, притежавано от пекинската компания ByteDance Ltd., ако не продаде TikTok на американска компания в рамките на 45 дни. Тогава чрез изданието "Fox Business" бе разпространена официална позиcия на ByteDance Ltd., в която се казва, че от компанията са шокирани от въпросната заповед. "От близо година се опитваме да работи с американското правителство, за да намерим заедно конструктивно решение на изразените притеснения. Администрацията не обърна внимание на фактите, диктуваше условията на сделката, без да зачита стандартния законов процес, и се опита да се намеси в преговорите между частни компании.

Тогава федерален съдия блокира действията на Тръмп, а след встъпването на длъжност на президента Джо Байдън, действията срещу TikTok бяха замразени, пише "People".

Байдън вече също е против TikTok

Снимка: Getty Images

През април тази година обаче Байдън "запя същата песен" и бе гласуван закон, според който, ако китайското приложение не бъде продадено на американска комапния в рамките на 270 дни, то няма да бъде достъпно в Apple и Google App Store на територията на САЩ.

Въпросният закон е част от новия пакет помощ за Украйна и Израел. Според експерти, притесненията на правителството на САЩ са, че чрез TikTok американските граждани са следени от Китай и дават достъп до лична информация.

Още: TikTok измамници се възползват от хора, които искат да отслабнат

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес