Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военни бази на САЩ в Европа са в повишена готовност от терористична заплаха

01 юли 2024, 11:25 часа

През уикенда няколко американски военни бази в Европа бяха приведени в състояние на повишена готовност, като нивото на защита на силите беше повишено до второто най-високо. Причината - опасения, че терористична атака може да бъде насочена срещу американски военен персонал или съоръжения на САЩ.

Реклама

Сред тези бази е и гарнизонът на американската армия в германския град Щутгарт, където се намира щабът на Европейското командване на САЩ.

Повишено ниво на тревога

Равнището на готовност е повишено до състояние на защита на силите "Чарли", казаха двама официални служители пред CNN.

Това състояние се прилага при възникване на инцидент или получаване на разузнавателна информация, която показва, че е "вероятно да се извърши някаква форма на терористично действие или прицелване срещу персонал или съоръжения", според американската армия.

Още: САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

От поне 10 години не е имало такова ниво на заплаха

Един от американските служители, който е разположен в база в Европа, заяви пред CNN, че не са виждали такова ниво на заплаха "от поне 10 години". Това обикновено означава, че военните са получили "активна и надеждна заплаха".

Още: Най-мощните армии в света: 16 места делят Русия и Украйна, България губи позиции

Запитан за промяната, говорителят на Европейското командване на САЩ - Дан Дей - отказа да коментира конкретни нива на защита на силите. Все пак заяви, че командването "постоянно оценява различни фактори, които играят роля за сигурността на американската военна общност в чужбина. Като част от тези усилия често пъти предприемаме допълнителни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите военнослужещи. От съображения за оперативна сигурност няма да навлизаме в конкретни мерки, но оставаме бдителни".

Снимка: Getty Images

Дей добави, че командването постоянно следи средата за сигурност, за да гарантира, че персоналът е информиран и най-добре подготвен да осигури безопасността на своята "личност, семейство и близки". Военните са посъветвани да останат "бдителни" и да бъдат "нащрек по всяко време".

Заплахата за Европа

Не е ясно каква разузнавателна информация е предизвикала повишената сигурност, но европейските власти предупредиха за потенциална терористична заплаха на континента, особено преди Олимпийските игри в Париж през юли и по време на настоящото европейско първенство по футбол в Германия. Германското правителство привлече 580 международни полицейски служители, които да помагат за сигурността заедно с местните полицаи.

Още: "Който посегне на полицай, ще убием и него, и роднините му": Кадиров плаши след атаките в Дагестан

Франция се е подготвила и за възможността за потенциална терористична заплаха по време на Олимпийските игри, които започват след малко по-малко от месец. От март насам Франция е повишила системата си за предупреждение за национална сигурност до най-високото ниво.

"Френските власти активно следят терористичните заплахи от страна на организирани групи и радикализирани лица", цитира CNN американското посолство в Париж. "Атаките могат да се случат с малко или без предупреждение, като са насочени към туристически обекти, големи спортни и културни събития и други обществени места, които привличат голям брой цивилни".

Още: Атаките в Дагестан разкриха: Улисана в Украйна, Русия се оказа уязвима у дома

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес