Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Венецуела отказа на ЕС да наблюдава президентските избори

29 май 2024, 06:00 часа • 779 прочитания

Венецуела оттегли поканата си към Европейския съюз да наблюдава президентските избори през юли, обвинявайки блока в „интервенционни практики“ чрез санкции, предаде БГНЕС. Ръководителят на Националния избирателен съвет Елвис Аморосо заяви, че би било „неморално“ да се позволи на мисия на ЕС да наблюдава изборите, „знаейки техните неоколониални и интервенционистки практики срещу Венецуела“.

Още: Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Причината

Той също така призова за „пълна отмяна“ на замразяването на активи и санкциите за пътуване, наложени от ЕС преди две седмици срещу 50 венецуелски държавни служители.

В същото време Съюзът облекчи някои ограничения за пътуване на Аморосо и трима негови колеги, за да насърчи провеждането на свободни и честни избори - мярка, която ръководителят на избирателния съвет определи като „изнудване“.

През март Каракас покани ЕС да изпрати екип от наблюдатели за изборите на 28 юли, на които президентът Николас Мадуро ще се бори за трети мандат, а основният му съперник беше дисквалифициран.

Венецуела също така покани ООН, базирания в САЩ Център „Картър“, БРИКС и Африканския съюз.

Правителството на Мадуро

Правителството на Мадуро и опозицията се договориха в Барбадос миналата година да проведат "свободен и честен вот" през 2024 г. с участието на международни наблюдатели.

В резултат на това споразумение Съединените щати облекчиха санкциите срещу богатата на петрол южноамериканска държава, което позволи на базираната в САЩ компания Chevron да възобнови ограничен добив на суров петрол и доведе до размяна на затворници.

Оттогава насам обаче лоялният на Мадуро Върховен съд потвърди 15-годишната забрана за участие в първичните избори на опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо по скалъпени обвинения и арестува няколко други опозиционни лидери и активисти.

Още: Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес