Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Венецуела издаде заповед за арест на бивш кандидат за президент

03 септември 2024, 06:25 часа • 767 прочитания

Венецуелски прокурори поискаха заповед за арест на опозиционния кандидат-президент Едмундо Гонсалес Урутия. Той твърди, че е спечелил изборите през юли, които властите присъдиха на досегашния президент Николас Мадуро, предаде БГНЕС.

Още: Пуснаха от ареста тийнейджъри, протестирали срещу Мадуро

Тероризъм, откраднати избори

Прокуратурата публикува в социалните мрежи писмо, което е изпратила до съдия по „тероризъм“, с искане за издаване на заповед за арест по обвинения, свързани с настояването на опозицията, че Мадуро и неговите съюзници са откраднали изборите.

Националният избирателен съвет (НИС) на Венецуела, повечето от членовете на който са приятелски настроени към Мадуро, го обяви за победител в гласуването на 28 юли. Опозицията и голяма част от международната общност оспориха резултата.

САЩ, ЕС и няколко латиноамерикански държави отказаха да признаят резултата, без да видят подробните резултати от гласуването.

Гонсалес Урутия, пенсиониран дипломат, който в последния момент замени на балотажа лидера на опозицията Мария Корина Мачадо, се укрива. Мадуро поиска неговия арест, както и ареста на Мачадо, на която венецуелските институции забраниха да се кандидатира за изборите по обвинения, които бяха отхвърлени като скалъпени.

Още: Опозицията във Венецуела готви нови протести срещу Мадуро

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес