Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Кремъл нервничат: САЩ не позволяват на самолета на Лавров да лети до Ню Йорк за срещата на ООН

13 април 2023, 14:57 часа • 11094 прочитания

САЩ все още не са издали дипломатически визи за руските посланици и журналисти, както и не са координирали пристигането на самолета на руския външен министър Сергей Лавров за срещата на ООН в Ню Йорк, която трябва да се състои след броени дни. 

„Неразбираема ситуация се развива около специалния самолет на министъра (Лавров). Американските власти все още не са координирали пристигането на самолета. Очакваме американците своевременно да издадат разрешение за полета без никакви условия и ограничения“, каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

Русия е подала искане за визите в посолството на САЩ още през март, но те все още не са издадени, каза дипломатът. Срещата на ООН е насрочена за 24-25 април.

Антонов призова САЩ "незабавно да издадат визи". „Ако те не бъдат издадени, това е нарушение на задълженията на Съединените щати като страна домакин, възпрепятствайки правилното, пълноценно функциониране на Световната организация“, заяви посланикът.

ОЩЕ: Директорът на ЦРУ: Русия си вкара автогол и постепенно се превръща в колония на Китай 

На 1 април Русия стана ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН (председателят се сменя всеки месец). Визитата на Лавров във Вашингтон е планирана за 24 април като първият дипломат на Русия се надява да се срещне там и с ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен, каза постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес