Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Колумбия се чудят какво да правят с „кокаиновите” хипопотами на Ескобар

09 февруари 2021, 11:16 часа • 7289 прочитания

Колумбия се опитва завинаги да забрави името на наркобоса Пабло Ескобар - един от най-известните престъпници в историята в продължение на 30 години - през 80-те години той основава кокаиновия картел "Меделин" и се смята за един от най-богатите хора в света, пише Би Би Си.

Въпреки че са изминали 30 години от смъртта му, страната все още се бори да се справи с последиците от неговата дейност, включително с най-неочакваната: популация от хипопотами, нараснала благодарение на царя на подземния свят.

Ескобар не само се занимаваше с трафик на наркотици - неговата организация практикува отвличания, атентати по улиците и множество убийства. Той стана престъпник номер едно в Колумбия и извън нея. Но наркобосът беше замесен в друго лошо дело - както казват учените, той е виновен за екологичен проблем, който скоро ще стане много сериозен.

В един момент Ескобар довел няколко хипопотами в зоопарка си. Но те се умножили и, както казват учените, буквално наводнили главния воден път на страната - река Магдалена.

Животните започнали да бъдат наричани „кокаинови хипопотами“, тъй като престъпната група на Ескобар се занимаваше главно с търговията с тази дрога.

На 17 януари в списанието Biological Conservation се появи проучване, чиито автори призовават за клане на „кокаинови хипопотами“, за да се предотврати увреждането на екосистемата.

„Ясно е, че съжаляваме много за тези животни, но тъй като сме учени, трябва да сме откровени", каза един от авторите на изследването, биологът Натали Кастелбланко, пред Би Би Си. „Хипопотамите са чужди на Колумбия и ако сега не убием част от популацията, след 10-20 години ситуацията ще излезе извън контрол. "

Проблемът с хипопотамите

Ръстът в популацията на "кокаиновите хипопотами" е пряко свързан с убийството на Пабло Ескобар от колумбийските специални сили през 1993 г.

След смъртта на наркобоса неговият шикозен имот „Hacienda Napoles“, разположен на 250 км от Богота, е национализиран от властите, а частният му зоопарк по-късно става част от увеселителен парк, който се отваря там. Отначало животните от имението бяха разпределени сред зоологическите градини на Колумбия, но хипопотамите бяха оставени на място.

"Технически беше трудно да ги транспортираме. Затова властите решиха да не ги докосват - и вероятно решиха, че в крайна сметка ще умрат", каза Кастелбланко.

Но те оцеляха и се развъждаха. Учените се опитаха да определят броя на хипопотамите, живеещи в реките на Колумбия, и стигнаха до заключението, че има около 80-120.

"Това е най-голямото стадо хипопотами, живеещи извън родната Африка", каза ветеринарният лекар и еколог Карлос Валдерама пред Би Би Си.

И според учените популацията им ще продължи да расте. Според Кастелбланко, ако властите не предприемат никакви мерки, до 2034 г. ще има повече от 1400 хипопотами. Ескобар първоначално е довел един мъжки и три женски в Колумбия.

Учените са стигнали до извода, че е необходимо да се убиват или кастрират 30 животни годишно, за да се предотврати толкова рязко увеличение на популацията.

Защо да не ги оставим да се размножават?

Според Кастелбланко хипопотамите са получили възможности за развитие, които в нормалния ход на еволюцията те просто не биха имали.

В Южна Америка няма хищници, които да ги ловят както в Африка - като лъвове и крокодили, които обичат да пируват с бебета хипопотами.

Следователно те могат да се размножават по-бързо при почти идеални условия.

Климатът също допринася за растежа на популацията. В Африка има периоди на суша, което никога не се случва в Колумбия. Условията на живот в Южна Америка са толкова идеални за хипопотами, че те изглежда по-бързо достигат полова зрялост.

„Изследванията показват, че хипопотамите тук започват да се размножават в по-ранна възраст, отколкото в Африка“, каза Кастелбланко.

Учени, изучаващи въздействието на хипопотамите върху околната среда, твърдят, че тяхното присъствие значително влияе върху екосистемата: от изместването на местни животински видове, които вече са застрашени от изчезване (например, ламантини), до промени в химичния състав на реките и водни тела , които могат да навредят на риболова.

"Хипопотамите се разпространяват през делтата на главната река на Колумбия, от която зависят доходите на много хиляди хора. Животните са били забелязвани на 370 км от Хасиенда Наполес. Това е като във филма" Джурасик парк ", каза Кастелбланко.

Убий или кастрирай?

Не за първи път се чува призивът за убиване на някои животни, но има и такива, които не смятат подобна мярка за необходима.

Енрике Ордониес, биолог от Националния университет в Колумбия, вярва, че хипопотамите на Ескобар са създали възможност да подкрепят популацията на тези животни в света, тъй като някои организации (например Международният съюз за опазване на природата) ги считат за уязвим вид.

Ордонес заяви в интервю за Cи Ен Ен, че стерилизацията би била по-подходяща за контрол на популацията.

Но това не е лесна процедура, не може да се нарече евтина и Карлос Валдерама знае това от първа ръка. През 2009 г., като част от експеримент за контрол на популацията от „кокаиновите хипопотами“, той кастрира един от тях.

"Това е животно, което тежи пет тона и може да се държи много агресивно", обяснява Валдерама. "Въпреки че го приспахме, той почти обърна крана, който използвахме по време на процедурата. Това е все едно да си до динозавър във филма „Джурасик парк“.”

Според ветеринарния лекар експериментът ясно е показал, че кастрацията не е най-добрият начин на действие - особено когато струва 50 000 долара.

"Много хипопотами живеят в дивата природа. Не е толкова лесно да се стигне до тях. И те се размножават през цялото време! Хипопотамите са полигамни, което означава, че един мъжки може да заплоди много жени", каза Валдерама.

Смъртни заплахи

И така, защо властите не предприемат драстични мерки? Накратко, общественото мнение им пречи. Факт е, че колумбийците много обичат "кокаиновите хипопотами", казва биологът Натали Кастелбланко.

След като колумбийските журналисти разказаха за изводите от нейното изследване, тя започна да получава обиди и дори заплахи за смърт в социалните мрежи. "Например бях наречена убиец. Някои колумбийци излизат извън себе си, когато става въпрос за хипопотами", казва Кастелбланко. "Това е естествена реакция за хората. Много по-лесно е на хората да се обясни, че растенията или малките животни са извънземни. Което изглежда много приятно за мнозина."

Възстановеният зоопарк „Хасиенда Наполес” сега е дом на няколко уловени хипопотами и хиляди посетители идват там всяка година. Забележително е, че приживе Ескобар също канеше хора в имението си на екскурзии - по този начин наркобосът се опита да увеличи популярността си. Натали Кастелбанко си спомня, че е била там като дете с родителите си.

В допълнение към факта, че хипопотамите влияят негативно на околната среда на Колумбия, те изобщо не са сладки и безвредни. Те се считат за едни от най-опасните животни в света: през 2016 г. Би Би Си съобщи, че над 500 души умират от нападенията им в Африка всяка година.

В Колумбия няма смъртни случаи, но през май 2020 г. медиите съобщиха, че местен фермер е бил сериозно ранен от хипопотам в град Пуерто Триунфо.

Но през 2009 г. обществеността се възмути, когато колумбийските военни застреляха хипопотама Пепе, който според властите представляваше опасност за местните жители близо до имението на Ескобар.

Оттогава "кокаиновите хипопотами" са защитени от закона, което може да се превърне в сериозна пречка за всеки опит за намаляване на популацията им. „Съществува закон за защита на чужди видове“, каза Кастелбланко.

Тежки последици. Много тежки

Но би било погрешно да се каже, че колумбийските власти не забелязват проблемите, породени от нарастването броя на хипопотами.

Биологът от Агенцията за опазване на околната среда на Колумбия Дейвид Ечевери каза пред Би Би Си, че въпросът за убиването на някои от хипопотамите вече е обсъден. "Ситуацията е много сериозна и е необходимо да се вземат мерки за нейното разрешаване", каза той.

Ечевери обаче признава, че общественото мнение все още не позволява да се предприемат строги мерки, така че в близко бъдеще не трябва да се очаква намаляване на популацията. „Това е въпрос, който разделя хората, така че трябва да помислите за други начини за решаване на проблема“, казва той.

Наследството на Ескобар

Това, от което Кастелбланко и нейните колеги се страхуват най-много, е, че поради всички противоречия няма да променят ситуацията.

В своето проучване те посочват, че според официалната статистика само четири хипопотами са били кастрирани между 2011 и 2019 г. "Засега хипопотамите живеят в Колумбия, като в рая. Но те всъщност са се превърнали в екологична бомба със закъснител" - каза Кастелбланко.

Дори три десетилетия след смъртта на Пабло Ескобар, "кокаиновите хипопотами" служат като още едно напомняне за въздействието, което този човек е оказал в цялата Колумбия.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес