Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Киев ли щеше да е Путин при мандат на Тръмп? Лют спор за Украйна в президентския дебат (ВИДЕО)

11 септември 2024, 10:28 часа • 2277 прочитания

Кандидатите за президент на САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп влязоха в остър спор за войната в Украйна по време на първия си дебат по телевизия ABC преди изборите през ноември: "Дебатът Харис-Тръмп": Основни моменти и взаимни обвинения (ВИДЕА).

"Байдън не знаеше как да разговаря с Путин. И сега е твърде късно, светът е на ръба на Трета световна война", заяви Тръмп, обвинявайки за пореден път настоящия държавен глава на Щатите за войната в Украйна - опорка, споделена и от Кремъл.

Камала Харис: "Путин щеше да изяде Тръмп за обяд"

Камала Харис отвърна: "Мисля, че ако Тръмп беше президент, той просто щеше да отхвърли тази война и подкрепата за Украйна. Срещнах се със Зеленски няколко дни преди пълномащабната война, дадох му разузнавателна информация за това как могат да се защитят. И така ние обединихме 50 държави в помощ на Украйна. Ако Тръмп беше президент, Путин вече щеше да седи в Киев. И това се отнася не само за Украйна. Така че всички наши съюзници се радват, че той не е президент. Путин, неговият приятел, щеше да го изяде за обяд".

Още: Тейлър Суифт оповести за кого ще гласува (СНИМКА)

Тръмп: "Харис е най-лошият преговарящ"

Републиканецът контрира, че това не било вярно - диктаторът щял "да си седи в Москва" и "щеше да е много по-щастлив, отколкото е сега, но той има ядрени оръжия и може би в крайна сметка ще ги използва".

"Той започна войната, защото те (администрацията на Джо Байдън - бел. ред.) не преговаряха правилно. Тя преговаряше с Путин и Зеленски и три дни по-късно започна войната. Тя е най-лошият преговарящ", каза Тръмп по адрес на опонента си на изборите за президент.

Водещият опита да уточни дали Харис се е срещала с издирвания от съда в Хага диктатор Путин преди пълномащабната война, но кандидатът на демократите не отговори.

Припомняме, че преди дни Путин обяви своеобразна подкрепа за Камала Харис на президентския вот, а републиканецът се засегна: Тръмп с конкретика как ще пробва да спре войната в Украйна, обиди се на Путин.

Иска ли Тръмп победа за Украйна?

Дебатът между кандидатите за президент на САЩ, състоял се в ранните часове на 11 септември българско време, донесе и новината, че бившият държавен глава отказва да каже иска ли победа за Украйна във войната. Модераторът го попита дали той желае победа за Киев, а Тръмп отвърна, че иска "войната да приключи".

Попитан в интерес на САЩ ли е Украйна да победи, отговорът му беше: "Смятам, че е в интерес на Съединените щати да сложат край на тази война". Преди дни той за първи път даде някаква конкретика по плана си как смята да сложи точка на военните действия "в рамките на 24 часа".

„Искам тази война да спре, искам да не умират милиони хора. Ние дадохме много пари на Украйна, повече от Европа. Ако погледнете, цифрата е огромна. Европа не плаща, ние плащаме. Байдън просто няма смелостта да поиска пари от Европа. 250 милиарда, после 280 милиарда", каза Тръмп.

"Имам добри отношения и с Путин, и със Зеленски. Те ме уважават, а Байдън не го уважават и дори не общуват с него. В момента си играем с огъня по отношение на Третата световна война“, добави републиканецът, като пак припомни, че Путин разполага с ядрени оръжия.

Камала Харис заяви, че Тръмп „ще предаде Украйна в рамките на 24 часа след като спечели изборите“ през ноември, ако, разбира се, ги спечели.

"Ще помогнем на Зеленски и неговите войски, защото в противен случай войските на Путин ще бъдат в Полша“, каза тя, цитирана от УНИАН.

Освен това Харис даде да се разбере, че Украйна трябва да спечели войната. Тя подчерта, че благодарение на американската помощ, а именно на системите за противовъздушна отбрана, Киев може да се защити.

Още: Слабото представяне на Байдън в дебата засенчи лъжите и неточностите на Тръмп: Business Insider

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес