Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Бразилия предотвратиха безпрецедентен банков обир

03 октомври 2017, 19:43 часа • 3181 прочитания

Полицията в бразилския град Сао Пауло задържа 16 души, заподозрени в опит да организират най-големия банков обир в историята на южноамериканската държава, предаде ТАСС.

Предполагаемите престъпници прокопали 500-четров тунел, който водел към едно от хранилищата на Banco do Brasil („Банку ду Бразил").

В хранилището имало поне 1 млрд. бразилски реали (317 млн. долара), каито престъпниците искали да вземат.

Органите на реда установили, че в петък тунелът бил напълно готов и обирджиите можели да го използват всеки момент. Затова полицаите трябвало да действат бързо, съобщи следователят от полицията Фабиу Пинейру Лопес по телевизия „Глобу”.

Лопес каза още, че в подготовката на обира участвали 20 души, четирима от които още се издирват. „Те са работили по тунела около три месеца. Бандата е похарчила за подготовката около 4 млн. реала (1,3 млн. долара). Всеки участник вложил по 200 000 реала (65 000 долара).

За да осъществят обира, престъпниците наели къща в южната част на Сао Пауло, откъдето започнали да копаят тунела. За да не се набиват на очи пред съседите, използвали помещенията като склад за хранителни продукти и облекло, посочва още БГНЕС.

Полицаите и журналистите, които са видели високия около 1,5 м. тунел, отчитат, че е работено много професионално – таванът е укрепен с дъски, а стените с железни греди, като почти по цялата дължина има осветление.

Припомняме, че досега най-големият в историята на Бразилия обир е този на клон на Центробанк в североизточния град Форталеза през 2005. Тогава престъпниците откраднаха 164 млн. реала (52 млн. долара). Те проникнаха в банката през тунел, дълъг 75,4 м.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес