Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ураганът "Хелън" приближава Флорида

26 септември 2024, 06:58 часа • 621 прочитания

Бързо движещ се ураган приближава американския щат Флорида, предаде Асошиейтед прес.

Бурята с името "Хелън" прерасна вчера в ураган, като метеоролози предупреждават, че при преминаването си през Мексиканския залив по посока на южния щат на САЩ опасното метеорологично явление може да набере още по-голяма сила.

ОЩЕ: Мексико обяви "червена тревога" заради урагана "Джон"

Извънредно положение

Приближаването на стихията стана причина за евакуация на хора, затваряне на училища и обявяване на извънредни положения във Флорида и Джорджия.

Ураганът се намира на около 500 км югозападно от Тампа, Флорида, а скоростта на вятъра му достига до 140 км/ч, по данни на Националния център на САЩ за изучаване на ураганите. Според метеоролозите окото на урагана ще връхлети Флорида в района на Биг Бенд на северозападното крайбрежие на щата най-късно днес.

ОЩЕ: Бурята „Франсин“ става ураган, насочи се към бреговете на САЩ

Центърът издаде предупреждения за опасност от ураган за част от полуостров Юкатан в Мексико и северозападната брегова линия на Флорида, където са възможни вълни с височина от до 6,1 м.

Междувременно друга тропическа буря, "Джон", се очаква отново да прерасне в ураган и да застраши още веднъж западното мексиканско крайбрежие.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес