Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управляващата партия във Великобритания агитира за Камала Харис? Тръмп с жалба преди изборите

23 октомври 2024, 12:39 часа • 531 прочитания

Кампанията на Доналд Тръмп е подала жалба до Федералната избирателна комисия във Вашингтон с искане за незабавно разследване на предполагаема „явна чуждестранна намеса“ в президентските избори. От лагера на републиканския кандидат обвиняват формацията на британския премиер Киър Стармър - Лейбъристката партия на Обединеното кралство.

Още: По 1 млн. долара на ден: Мъск де факто купува гласове за Доналд Тръмп?

Лейбъристи или доброволци агитират за Камала Харис?

Самият Стармър омаловажи значението на твърденията за намеса. Лидерът на британското правителство, който се срещна с Тръмп миналия месец, заяви, че служителите на партията, които отиват в САЩ, за да агитират за кандидата на демократите Камала Харис, всъщност са доброволци. Те го правели „в свободното си време“ и отсядали в Щатите при други доброволци.

Министърът на околната среда Стив Рийд заяви пред BBC, че Лейбъристката партия не е финансирала, нито организирала техните пътувания. Стармър отрече, че скандалът рискува да застраши отношенията му с Тръмп. Представители на лейбъристите са вложили значителна енергия в опитите си да установят връзки с кампанията на Тръмп - както преди в опозиция, така и сега в правителството.

Още: Ако Тръмп беше кандидат в Германия, щеше да има 12% подкрепа и мнозинството проруски гласове (СНИМКИ)

Според правилата на Федералната избирателна комисия на САЩ чуждестранните граждани имат право да участват като доброволци в политически кампании в страната, стига да не получават възнаграждение.

Снимка: Киър Стармър, Getty Images

Скандалът

Скандалът беше предизвикан от вече изтрития пост в социалните мрежи на ръководителя на оперативния отдел на лейбъристите София Пател, че около 100 настоящи и бивши служители на партията са се отправили към Америка преди деня на вота - 5 ноември. В публикацията ѝ в LinkedIn се казваше, че тя има „десет свободни места“ за всички, които желаят да пътуват до Северна Каролина, за да агитират за Камала Харис. Имаше и обещание - „ще ви осигурим жилище“.

Още: Нападките продължават: Харис обвини Тръмп, че "омерзява функцията на президент на САЩ"

С препратка към спечелената от САЩ война за независимост преди близо 250 години от кампанията на Тръмп казват: „Когато преди това представители на британското правителство са се опитвали да ходят от врата на врата в Америка, това не е завършило добре за тях“.

В жалбата на кампанията на Тръмп до комисията се посочва, че висши служители на Лейбъристката партия на Великобритания са присъствали на конгреса на Демократическата партия на САЩ в Чикаго и са се срещнали с екипа на кампанията на Харис. Посочени са имената на Морган Максуини - началник на кабинета на Стармър, и Матю Дойл - директор на комуникациите на "Даунинг стрийт". Дебора Матинсън, бивш директор по стратегията на Киър Стармър, също е посочена като човек, който е пътувал до Вашингтон през септември, за да информира президентската кампания на Харис за подхода на лейбъристите към спечелване на избори. Матинсън вече не работи за лейбъристите.

Източници от партията твърдят, че Максуини и Дойл са отишли на конгреса на Демократическата партия в свободното си време и че демократите в САЩ не са платили пътните им разходи или разходите за настаняване, съобщава BBC.

Още: Кампанията набира скорост: Тръмп сервира пържени картофки в McDonald's (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес