Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умъртяват над 4 млн. пилета в щат в САЩ

29 май 2024, 06:15 часа
Реклама

Повече от 4 милиона пилета в Айова ще трябва да бъдат умъртвени, след като в голяма ферма за яйца беше открит случай на високопатогенен птичи грип, съобщиха от щата, предаде БТА.

Още: Възможна ли е пандемия от птичи грип?

Птичият грип

Екипите са в процес на умъртвяване на 4,2 млн. пилета, след като болестта беше открита във ферма в окръг Сиукс, Айова, като това е последното огнище на болестта, която продължава вече години и сега засяга и млекодайния добитък. Миналата седмица вирусът беше потвърден във ферма за яйца западно от Минеаполис, Минесота, което доведе до избиването на близо 1,4 млн. пилета.

Като цяло от началото на епидемията през 2022 г. досега са били убити 92,34 млн. птици, сочат данни на министерството на земеделието на САЩ.

Въпреки че птичият грип е станал донякъде обичаен сред домашните птици, разпространението му сред едрия рогат добитък увеличи притесненията от болестта. През май втори работник във ферма беше диагностициран с птичи грип, а вирусът беше открит както в говеждото месо, така и в млякото. Той е потвърден във ферми за млечен добитък в девет щата.

Рискът за населението остава нисък

Здравните и земеделските служители заявиха, че рискът за населението остава нисък. Министерството на земеделието на САЩ заяви, че месото от една болна млечна крава не е било допуснато да влезе в хранителните запаси на страната и говеждото месо остава безопасно за консумация.

Работниците, изложени на контакт със заразени животни, са изложени на по-висок риск. Единствените три случая при хора, потвърдени в Съединените щати, включват двама работници в млекопреработвателно предприятие и един човек, който е работил при клане на заразени птици в птицеферма.

Още: За втори път в САЩ: Птичи грип премина през крави и зарази човек

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес