Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Украйна ще спре Путин": Байдън откри срещата на НАТО със силна реч (ВИДЕО и СНИМКИ)

10 юли 2024, 10:01 часа • 2076 прочитания

Американският президент Джо Байдън посрещна лидерите на НАТО във Вашингтон със силна реч, която сякаш имаше за цел да увери съюзниците отвъд океана, че демократът може да се пребори с Доналд Тръмп на изборите наесен, дори и след провала в дебата.

В кратко, но структурирано изказване при откриването на срещата на върха на Алианса президентът на САЩ обяви отбранителния съюз за "по-мощен от всякога", тъй като е изправен пред "ключов момент" с войната в Украйна, подпалена от Русия.

Още: "Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна

"Украйна ще остане свободна и независима"

Предупреждавайки, че "автократите са преобърнали световния ред", Байдън обяви още повече военна помощ за Киев. Съобщението идва два дни след като руска ракета изравни със земята детската болница "Охматдит" в украинската столица Киев. При нападението на 8 юли в цялата страна загинаха поне 43 души, а още над сто бяха ранени.

"Войната ще приключи, като Украйна ще остане свободна и независима страна", заяви Байдън. "Русия няма да надделее. Украйна ще надделее".

"Путин иска и няма да се задоволи с по-малко от следното: той иска да подчини напълно Украйна; да сложи край на демокрацията в тази страна; да унищожи културата ѝ и да я изтрие от картата на света. А ние знаем, че Путин няма да спре дотам. Но бъдете сигурни - Украйна може и ще го спре", каза Байдън в речта си пред лидерите на НАТО.

Още: Байдън е похвалил България в разговор с премиера Главчев

Джо Байдън говори около 13 минути с ясен глас, което е значителна разлика от колебливия му тон по време на президентския дебат с Тръмп миналия месец, анализира BBC.

В края на речта си Джо Байдън извика на сцената генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да му връчи Президентския медал на свободата - най-високото гражданско отличие на Америка.

Още: На срещата на НАТО: Блинкен и Кулеба обсъдиха украинската защита

Снимки: Getty Images

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес