Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна получи "да" за канадските танкове и бронирани машини в Курска област

16 август 2024, 11:56 часа • 1918 прочитания

Украйна може да използва дарени от Канада танкове и бронирани превозни средства на територията на Русия, съобщи Министерството на националната отбрана на северноамериканската страна.

Изявлението идва в момент, в който сред военните експерти се увеличават спекулациите колко дълго Украйна може да задържи офанзивата си в Курска област.

Още: Слабите места на Путин и как Западът да ги атакува

Какви оръжия е дала Канада на Украйна?

Канада е дарила 8 танка Leopard 2A4, няколко десетки бронирани машини и стотици бронирани патрулни автомобили, както и няколко гаубици M-777.

Новинарски кадри, заснети от CNN по украинската граница в четвъртък, показаха как патрулна машина Senator канадско производство преминава в Русия.

Още: Да пожертваме територии: В Русия има такова говорене (ОБЗОР - ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

„Украинците знаят най-добре как да защитават родината си и ние сме решени да подкрепим техния капацитет“, заяви говорител на канадското военно министерство. „Канада не поставя географски ограничения за използването на военното оборудване, което даряваме на Украйна", гласи информацията от ведомството, цитирана от канадската медийна корпорация CBC.

Не е ясно каква част (ако изобщо има такава) от дареното от Канада оборудване е била в ръцете на специално оборудваните украински бригади, когато те нахлуха през границата на 6 август.

Според канадското военно министерство доставките от Отава "винаги отговарят на изискванията" на Договора за търговия с оръжие - международното споразумение, предназначено да намали незаконния трансфер на оръжие и нарушенията на човешките права.

Още: Германия каза какви оръжия ще даде на Украйна до края на 2024 г., САЩ с още пакети в близките дни

Кои държави дават техни оръжия да се ползват в Русия?

Германия бяви, че в Курска област украинските сили могат да използват оръжията, доставени от Берлин, както преценят. Използването на далекобойни оръжия обаче е "отделен въпрос" - тук не става дума за тях, заяви говорител на германското Министерство на отбраната преди дни.

Великобритания съобщи, че не е позволила на Украйна да използва доставените от Лондон далекобойни ракети Storm Shadow в рамките на нахлуването. Разрешени са само удари в рамките на украинската суверенна територия - това е ограничението, което Обединеното кралство продължава да налага. Има обаче развитие по темата, включително позволение за използване на други британски оръжия: Лондон даде на Украйна да ползва британски оръжия в Русия, зове съюзниците да разрешат и Storm Shadow. Бриански танкове Challenger 2 вече бяха засечени да преминават границата и да влизат в Русия.

Междувременно САЩ обявиха, че не позволяват използване на далекобойни ракети ATACMS в Курска област: САЩ не дават на Украйна да стреля с ATACMS в Курска област: CNN разкри защо

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес