Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп твърди, че почти убедил Русия и Китай да се откажат от ядрените си оръжия

10 октомври 2024, 11:24 часа • 650 прочитания

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп твърди, че по време на мандата си в Белия дом почти е постигнал споразумение с Китай и Русия за съвместно премахване на ядрените оръжия.

Ядрените оръжия са най-голямата заплаха, която имаме в света днес. Това не е глобалното затопляне, при което океаните ще се покачат с 1/8 инча през следващите 500 години“, заяви Тръмп в интервю за канала Flagrant в YouTube.

Още: Белият дом: Притеснително би било, ако наистина е имало разговори на Тръмп с Путин

САЩ, Китай и Русия щели да се откажат от ядрените оръжия

Републиканецът смята, че в момента ядрена война е най-голямата заплаха за света, а пет държави имат ядрен потенциал. Скоро те ще имат повече и САЩ не трябва да допускат това, подчерта кандидатът за президент. „Бяхме близо до споразумение да се отървем от ядрените оръжия. Това щеше да е много добре. Говоря за Русия, за нас самите и за Китай. След това щяхме да привлечем всички останали, за да се отървем решително от ядрените оръжия“, твърди Тръмп.

Кой колко ядрени оръжия има?

Според Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN) - международна неправителствена организация със седалище в Женева - в света има 12 512 ядрени бойни глави. Около 90% от тях са на две страни - Русия (5889) и САЩ (5224). Китай е на трето място с 410.

Общо 9 държави са ядрени - останалите шест са Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея. Шест други държат ядрени оръжия - Италия, Турция, Белгия, Нидерландия и Германия (на САЩ) и Беларус (на Русия).

Притесненията са, че Иран има потенциала да завърши ядрената си програма.

Снимка: Getty Images

Още: Седемте щата, които ще решат президентските избори в САЩ

Разговорите на Тръмп с Путин

Известният американски журналист Боб Удуърд пише в излязлата наскоро своя книга „Война“, че Доналд Тръмп е имал поне един разговор с руския диктатор Владимир Путин през 2024 г. Според Удуърд е имало поне 7 такива разговора, откакто Тръмп напусна президентския пост в САЩ през 2021 г. За какво точно - не е известно.

Междувременно Кремъл отрича тази информация. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че такива телефонни контакти не са се състояли.

Още: Разкритие: Тръмп изпратил тайно тестове за Ковид на Путин по време на пандемията през 2020 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес