Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп призова на изборите да се гласува по пощата

14 октомври 2024, 06:00 часа • 680 прочитания

Кампанията на бившия президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп в последния момент се опитва да се застъпи за ранното и пощенското гласуване - методи, които бившият президент от години лъжливо очерня като опасни и измамни.

Още: Тръмп иска смъртно наказание за мигранти, които убиват американци

Заклеймяваше го през 2020 г.

В оставащия по-малко от месец до края на напрегнатата надпревара кампанията на Тръмп призовава хората да гласуват рано и по пощата, като същевременно работи за разширяване на достъпа до гласуване в Северна Каролина след урагана „Хелън“, предаде БГНЕС. 

В поредица от неотдавнашни виртуални градски зали и робо обаждания, прегледани от CNN, Тръмп и снаха му Лара Тръмп, съпредседател на Националния комитет на Републиканската партия, активно насърчават избирателите да се възползват от възможностите за ранно гласуване, включително чрез бюлетините, изпратени по пощата.

Защитниците на правото на глас, макар и да се радват, че кампанията на Тръмп се присъединява към двупартийния натиск за разширяване на достъпа до гласуване, отбелязват, че това е в разрез с дългогодишните опити за ограничаване на гласуването на тези избори и през 2020 г., когато пандемията наруши гласуването в цялата страна.

„Чудесно е, че кампанията на Тръмп говореше със същия глас като много други и поиска разширяване на достъпа до гласуване след урагана „Хелън“ - каза Шон Моралес-Дойл, директор на програмата за избирателни права в Центъра за правосъдие „Бренан“. „Но ме притеснява фактът, че те не възприемат единен подход към това - или към гласуването по пощата, или към ранното гласуване“.

През 2020 г. кампанията на Тръмп заведе няколко съдебни дела, за да спре много от промените, направени от щатите, за да се улесни гласуването по пощата. Промените бяха въведени, за да се намалят събиранията на закрито по време на разгара на пандемията от Ковид-19.

Тръмп и преди е пускал видеоклипове и послания в социалните си мрежи, с които насърчава ранното гласуване и гласуването по пощата като част от програмата на Националния комитет на Републиканската партия за привличане на гласоподаватели. И двата метода на гласуване се популяризират по време на предизборните митинги на Тръмп.

Още: Камала Харис не успя да посочи нито едно добро качество на Тръмп

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес