Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп отрече, че търговската сделка с Китай пропада напълно

23 юни 2020, 09:06 часа • 1073 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп отрече съобщенията, че търговска сделка между САЩ и Китай е разтрогната, предаде БГНЕС.

"Търговската сделка с Китай е в безопасност. Надявам се, че те Китай ще продължава да спазва условията на споразумението!", написа държавният глава на САЩ в Twitter.

По-рано, в понеделник, Питър Наваро, ръководител на Националния съвет за търговия на Белия дом, заяви пред любимия на Тръмп телевизионен канал Fox News, че Тръмп възнамерява да прекрати споразумението с Китай на фона на нарастващата увереност на разузнаването в произхода на новия коронавирус, за който кръгът на Тръмп твърди, че е изпуснат от лаборатория в Ухан. Още: "Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса"

По-късно агенция Bloomberg публикува изявление на Наваро, в което се казва, че забележките му са извадени от контекста. "Моите забележки бяха извадени от контекста. Те не засягаха първата фаза на търговската сделка, която остава", обясни ръководителят на Съвета на Белия дом.

Церемонията по сключване на споразумение за първата фаза на търговската сделка между двете страни се състоя на 15 януари във Вашингтон. Китай се съгласи да увеличи покупките на американски продукти със 76,7 милиарда долара през първата година и 123,3 милиарда долара през втората година от споразумението.

Според Тръмп, сделката ще намали търговския дефицит.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес