Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп оспорва отстраняването си от вота в Мейн

03 януари 2024, 06:15 часа • 2086 прочитания

Доналд Тръмп обжалва решението на висшия изборен служител на щата Мейн да го премахне от бюлетината за президентските избори през 2024 г. Той поиска от щатския съд да отмени решението на държавния секретар на Мейн Шена Белоус.

ОЩЕ: След Колорадо: Щатът Мейн също лиши Тръмп от президентската надпревара

Белоус по-рано защити решението си, като заяви, че има "свещено задължение" да спазва закона.

Бившият президент на САЩ беше отстранен от избирателните списъци и в Колорадо. Както в Мейн, така и в Колорадо Тръмп беше отстранен от бюлетината, като се използва клаузата за въстание на Конституцията на САЩ, като щатските изборни служители посочиха предполагаемото му подстрекателство към бунт в Капитолия на САЩ през 2021 г.

Жалбата

Освен това жалбата обвинява госпожа Белоус, че е допуснала "множество правни грешки" и е действала "произволно и капризно". "В резултат на действията на секретаря президентът Тръмп ще бъде незаконно изключен от избирателните списъци", се казва в жалбата.

Няколко подобни съдебни иска срещу Тръмп в други части на САЩ - като Мичиган и Минесота - бяха отхвърлени.

ОЩЕ: Съдът спря опита за отстраняване на Тръмп от първичните избори през 2024 г.

С въпросът се заема най-висшата съдебна инстанция

Очаква се Върховният съд на САЩ да се заеме с този въпрос. Решението на съда относно допустимостта на жалбата на Тръмп ще се прилага в цялата страна.

В интервю за BBC миналата седмица Белоус защити действията си и заяви, че се надява въпросът в крайна сметка да бъде решен от най-висшата съдебна инстанция в страната.

"Имам предвид, че нито един щатски секретар не е лишавал кандидат за президент от достъп до гласуване въз основа на раздел трети от 14-та поправка. Но също така съм наясно, че никой кандидат за президент никога досега не е участвал във въстание", каза тя.

Белоус отрече решението ѝ да е било по някакъв начин политически мотивирано, като вместо това заяви, че то е било "задълбочено и основано на върховенството на закона".

Както Тръмп, така и кампанията му многократно са осъждали решенията от Мейн и Колорадо като политически мотивирани и целящи да навредят на шансовете му да спечели изборите през 2024 г.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес