Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп не гласувал доверие на предишния управител на Федералния резерв, защото е ниска

29 ноември 2018, 07:50 часа • 1236 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп не е удължил мандата на управителя на Федералния резерв (ФЕД) Джанет Йелън... заради ниския ѝ ръст. Това съобщи вестник The Washington Post, позовавайки се на свои източници в Белия дом, предаде БГНЕС.

Тръмп сериозно е обмислял да удължи мандата на Йелън, но бил разтревожен от нейния, според него, ръст. Тя е висока само 161,5 см. Изданието подчертава, че разговорът с нея е направил много силно впечатление на стопанина на Белия дом. Съветниците на Тръмп са му препоръчали друга кандидатура за управител на ФЕД. На свой ред самият президент многократно е говорил, че 72-годишната Йелън "не е достатъчно висока, за да ръководи ФЕД". Той също така е питал своите съветници, дали са съгласни с неговото мнение.

В крайна сметка Тръмп издигна начело на ФЕД 65-годишния Джером Пауъл, който е висок около 180 см. Той оглави финансовия регулатор през февруари тази година. През последните дни американският президент все по-често критикува неговата политика за постепенно повишаване на основната лихва.

Джанет Йелън беше първата жена начело на ФЕД. Тя оглави финансовата институция на 3 февруари 2014 г. Йелън завърши програмата за количествени смекчения (т.е. печатане на пари), която беше започната от нейния предшественик. Освен това през 2015 г. тя за пръв път от 2008 г. взе решение да вдигне основната лихва до 0,25-0,5%. Под ръководството на Йелън ФЕД намали безработицата в САЩ до нивата преди кризата - от 6,7% през 2014 г. до 4,2% през 2017 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес