Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп нареди на Пентагона да организира грандиозен военен парад

07 февруари 2018, 16:19 часа • 1742 прочитания

Доналд Тръмп е наредил Пентагона да организира мащабен военен парад, при който войници и техника да обиколят улиците на Вашингтон, съобщава The Guardian.

Идеята му бе разкритикувана, включително от групи на ветерани от войните, една от които заяви, че Тръмп "явно иска да е лидер на бананова република". Други пък го сравниха с Ким Чен-ун.

Американският президент искал парад, подобен на този, който се провежда във Франция на 14 юни. Миналата година го наблюдавал на живо и бил много впечатлен. 

"Искам да е като във Франция. Да се организира на най-високо ниво в армията", заявил той на среща в Пентагона още през януари.

Белият дом потвърди, че такова събитие се планира, но не даде повече детайли. "Президентът Тръмп подкрепя изцяло членовете на американската армия, които всеки ден рискуват живота си, за да опазят страната ни защитена. Той помоли Пентагона да обмисли организирането на празненство, при което всички американци могат да демонстрират благодарността си", заяви прессекретарят Сара Сандърс.

Самият Тръмп не е служил във войната във Виетнам или в друга, но често е говорил за възхищението си от военните.

По всяка вероятност парадът ще се проведе на 4 юли, Денят на независимостта в САЩ.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес