Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тексас ще бъде съден заради мерки срещу мигрантите

25 юли 2023, 09:21 часа • 1761 прочитания

Губернаторът на Тексас Грег Абът (републиканец) възропта срещу решението на американското федерално правителство да съди щата.

Защо има дело? Правосъдното министерство на САЩ го заведе, тъй като щатските власти в Тексас сложиха шамандури в река Рио Гранде с цел да спрат преминаване на нелегални мигранти. Министерството съобщи на щата в края на миналата седмица, че огромните оранжеви шамандури близо до Ийгъл Пас в щата Тексас незаконно възпрепятстват речното корабоплаване и нямат федерални разрешения. "Тази плаваща бариера представлява заплаха за навигацията и обществената безопасност и създава хуманитарни опасения", каза помощник-главният прокурор Ванита Гупта, пише БГНЕС.

Отговорът на губернатора на Тексас

В писмо, адресирано до президента на САЩ Джо Байдън, губернаторът Абът изтъкна, че има правомощието да защитава "суверенните интереси" на Тексас, като инсталира шамандурите. Той обвини Байдън, че не е изпълнил собствените си отговорности за спиране на потока от мигранти през границата с Мексико.

"Ако наистина ви е грижа за човешкия живот, трябва да започнете да прилагате федералните имиграционни закони. По този начин можете да ми помогнете да попреча на мигрантите да залагат живота си във водите на река Рио Гранде. Тексас ще ви види в съда, г-н президент", пише Абът.

Веригата от шамандури беше монтирана в реката на популярния пропускателен пункт за мигранти този месец, заедно с големи бариери от бодлива тел на брега. Според докладите някои мигранти са се хванали в бодливата тел и е трябвало да бъдат изваждани. Освен това в изтекла бележка от митниците и граничната служба на САЩ се казва, че бодливата тел, поставена от държавни агенти, пречи на самите гранични патрулни операции.

Часове след като писмото на Абът беше публикувано, Министерството на правосъдието заведе дело във федералния съд в Остин, щата Тексас. В него се казва, че бариерата нарушава Закона за реките и пристанищата на САЩ, който установява защита на обществените водни пътища под надзора на Инженерния корпус на армията. В иска се казва, че Тексас се нуждае от разрешение от Инженерния корпус на армията, за да постави каквато и да е структура или бариера в Рио Гранде. Министерството на правосъдието поиска от съда да нареди на Абът да премахне бариерата.

ОЩЕ: Заловиха десетки мигранти в София

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес