Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съд в САЩ на практика каза на Мъск, че в платформата му "Х" често лъжат

26 март 2024, 07:35 часа • 1583 прочитания

Американски съд отхвърли иска на социалната мрежа X (Twitter) срещу организация с нестопанска цел, която е съобщила за рязък ръст на дезинформацията и речта на омразата в платформата след като милиардерът Илон Мъск я купи, предаде АФП.

X заведе иск срещу Центъра за борба с дигиталната омраза (CCDH) през юли миналата година, обвинявайки го в клеветническа кампания чрез подбор на данни, която е навредила на отношенията на компанията с рекламодателите и е довела до загуба на приходи в размер на десетки милиони долари. Калифорнийският съд обаче заяви, че е очевидно, че искът е подаден, за да се "накаже" нестопанската организация за публикуването на изследвания, критични към социалната мрежа, и вероятно да се разубедят други да го правят.

"Невъзможно е да се прочете жалбата и да не се стигне до заключението, че X Corp. е много по-загрижена за изказванията на CCDH, отколкото за методите за събиране на данни. Невъзможно е да си представим, че X Corp. би била мотивирана да заведе дело, ако CCDH не беше се изказала", казва съдът в решението си от 52 страници.

Още: Опасността от пропагандата - дийпфейк и купуване на Facebook групи: Говори експерт по киберсигурност (ВИДЕО)

"Надяваме се, че това забележително решение ще окуражи изследователите на обществения интерес навсякъде по света да продължат и дори да засилят жизненоважната си работа, за да държат компаниите от социалните медии отговорни за омразата и дезинформацията, които хостват, и за вредите, които причиняват", каза в изявление Имран Ахмед, главен изпълнителен директор и основател на CCDH.

Платформата на Мъск: Инкубатор на лъжи

Според изследователите на дезинформацията, лъжите, както и речта на омразата и расизма, рязко са се увеличили в X, откакто Мъск завърши придобиването на компанията за 44 милиарда долара през октомври 2022 г. Оттогава той уволни хиляди служители на платформата, намали модерацията на съдържанието и възстанови много забранени преди това профили именно заради разпространение на неистини, припомня БГНЕС.

Мъск е наясно, че големи рекламодатели напускат сайта заради увеличаването на проблемното съдържание, и се бори да изгради достатъчно силна абонаментна база, за да компенсира загубените приходи. Засега обаче идеята му за платен "X" не се превръща в бизнес панацея.

Още: Германия хвана платформата Х в руска дезинформация

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес