Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световните лидери в ООН: Ситуацията в Близкия изток е на ръба

25 септември 2024, 06:10 часа • 438 прочитания

На срещата на световните лидери в ООН на 24 септември беше отправен призив към Израел да се въздържа от пълномащабна война в Ливан, като ръководителят на организацията предупреди, че ситуацията е на ръба.

Генералната асамблея на ООН, която е най-важната среща в международния дипломатически календар, се провежда след като ливанските власти съобщиха, че израелските удари са убили 558 души - 50 от тях деца.

ОЩЕ: В очакване на война: Хиляди се евакуират от Южен Ливан (ВИДЕО)

Призив за мир

„Пълномащабната война не е в интерес на никого. Въпреки че ситуацията ескалира, все още е възможно дипломатическо решение“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в прощалното си обръщение към световната организация.

„Всъщност това остава единственият път към трайна сигурност, който да позволи на жителите от двете страни да се върнат безопасно по домовете си на границата“, каза Байдън преди извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Ливан, планирано за 25 септември.

Забележките на Байдън предизвикаха разочарованието на външния министър на Ливан Абдула Бу Хабиб, който заяви, че те „не са обещаващи“ и „няма да решат ливанския проблем“, тъй като според него броят на хората, разселени от израелските удари, вероятно е нараснал до половин милион.

"Не беше силно. Не беше обещаващо и няма да реши този проблем", заяви Хабиб по повод думите на американския президент. "Все още имам надежда. САЩ са единствената страна, която наистина може да промени ситуацията в Близкия изток и … Ливан", допълни външният министър по време на участието си във форум, организиран от Фондацията за международен мир "Карнеги".

ОЩЕ: Нов израелски удар по Бейрут - цел пак е командир на "Хизбула" (ВИДЕО и СНИМКИ)

„Всички ние трябва да сме разтревожени от ескалацията. Ливан е на ръба“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на срещата.

Посланикът на Израел в ООН Дани Данон заяви, че страната му „няма желание“ за сухопътна инвазия в Ливан. „Не искаме да изпращаме нашите момчета да се бият в чужда държава“, каза той.

Не е ясно какъв напредък може да бъде постигнат за успокояване на ситуацията в Ливан, а усилията за постигане на примирие в Газа, която Израел безмилостно обстрелва от октомври 2023 г. насам, не доведоха до нищо.

Пред ООН Байдън отново настоя за изплъзващото се прекратяване на огъня между Израел и Хамас, като заяви пред световния орган, че е време „да се сложи край на тази война“.

ОЩЕ: Турция: Войната между Израел и Ливан ще доведе до хаос в Близкия изток

Обвинения към Израел

Посредникът Катар обвини Израел, че възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа, като емирът шейх Тамим бин Хамад Ал Тани заяви, че „при правителството на Бенямин Нетаняху няма израелски партньор за мир“. Той добави: „Ще продължим усилията си за посредничество за разрешаване на споровете с мирни средства“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел, че е въвлякъл целия регион във „война“. В Газа умират не само деца, но и системата на ООН“, заяви Ердоган в язвителна реч.

Гутериш предупреди срещу „възможността за превръщане на Ливан в друга Газа“, като нарече ситуацията в палестинската територия „нонстоп кошмар“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Израел има право да съществува и да се защитава, но без да налага „колективно наказание“ на цивилните граждани, живеещи в районите, които са обект на военните му удари.

ОЩЕ: Египет призова ООН да спре войната между Израел и Ливан

Президентът на Иран Масуд Пезешкян - който подкрепя Хизбула в Ливан и Хамас в Газа - осъди „безсмисленото и неразбираемо“ бездействие на ООН срещу Израел.

Британският външен министър Дейвид Лами също алармира за ескалиращото насилие в Ливан. „Много съм загрижен за риска от ескалация и прерастване в по-широк регионален конфликт“, каза той пред АФП, когато Великобритания обяви, че изпраща военни части в Кипър, за да подпомогне евентуалната евакуация на гражданите си от Ливан.

Палестинският президент Махмуд Абас зае мястото си редом с палестинската делегация, подредена по азбучен ред в Общото събрание за първи път във вторник, след като през май делегацията получи по-големи привилегии.

От трибуната йорданският крал Абдула II изключи насилственото изселване на палестинци от Израел в страната му, което според него би било „военно престъпление“.

Украйна също беше на дневен ред вчера, като президентът Володимир Зеленски направи изказване на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на руската инвазия.

„Русия може да бъде принудена да сключи мир и точно това е необходимо - да бъде принудена да сключи мир“, каза Зеленски.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес