Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стратегията на САЩ за Украйна: Белият дом представи доклад на Конгреса

10 септември 2024, 11:14 часа • 1641 прочитания

Администрацията на американския президент Джо Байдън е изпратила на Конгреса на САЩ дългоочаквания класифициран доклад, в който е изложена стратегията ѝ по отношение на войната в Украйна. Това съобщава агенция Reuters, позовавайки се на три анонимни източника.

Този доклад е бил необходим като част от по-широкия пакет от помощи за Украйна в размер на 60 млрд. долара, който беше подложен на продължителни дебати от миналата есен и най-накрая беше приет през април 2024 г. Дългото забавяне бе заради републиканците и най-вече заради председателя на долната камара Майк Джонсън.

Първоначално крайният срок за представяне на стратегията беше определен за юни. Това обаче се е случило чак сега. Помощник на един от членовете на Конгреса потвърждава пред Reuters получаването на доклада в понеделник, въпреки че все още не са прегледали документа.

Още: Кремъл отказва добронамерени преговори с Киев, московчани усетиха в какво ги вкара Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Гняв сред републиканците, че Байдън се е забавил

Забавянето на представянето на доклада доведе до недоволство сред някои републиканци, които заявиха, че могат да блокират по-нататъшни инициативи за финансиране на подкрепата за Украйна.

Сенатор Джим Риш - водещият републиканец в сенатската комисия по външни отношения - каза миналия месец, че макар да подкрепя помощта за Украйна, тя не трябва да бъде "сляпа".

"Още от първите дни на войната на Путин срещу Украйна ние поискахме от администрацията на Байдън-Харис стратегия за това как САЩ и нашите съюзници могат да помогнат на Украйна да спечели войната. Когато те не отговориха на нашите искания, ние задължихме със закон стратегията да бъде изпратена на Конгреса, но крайният срок изтече без отговор. Президентът Байдън и вицепрезидентът Харис дължат стратегия не само на нас, но и на американския народ, а тяхното бездействие подсказва, че те нямат такава или се страхуват да я споделят", заяви през август той.

Още: "Ситуацията е много опасна": ВСУ са сериозно обезпокоени от руското настъпление при Покровск

Зеленски чертае "пътна карта" за мир

Съзнавайки липсата на добри перспективи на фронта и изправен пред риска от намаляване на военната помощ от някои ключови съюзници, украинският президент Володимир Зеленски работи по едностранна пътна карта, която цели да сложи край на войната тази есен, пише EFE. Лидерът на Украйна разчита на международен натиск върху Русия за постигане на мир при приемливи за Киев условия.

Снимка: president.gov.ua

Чрез малки късчета информация, които журналисти и анализатори се опитват да сглобят като пъзел, украинският президент дава подробности за програмата. „Изградих този план, изхождайки от предпоставката, че той може да бъде реализиран благодарение на нашите партньори, а не благодарение на волята или липсата на воля на Руската федерация“, заяви Зеленски в интервю миналата седмица - дни преди да заяви, че войната може да приключи тази есен, ако съюзниците на Украйна окажат достатъчен натиск върху Кремъл, като предложат допълнителна военна подкрепа на Киев.

Още: Промени в най-важните направления на фронта, Украйна е стопила разликата при боеприпасите (ОБЗОР - ВИДЕО)

Както стана ясно от обръщението му към нацията в неделя, Зеленски е разкрил някои подробности от „плана за победа“ пред делегацията от американски конгресмени, с които се е срещнал този уикенд на икономически форум в Италия. Планът му е да предаде документа на Джо Байдън, Камала Харис и Доналд Тръмп през септември тази година. „Основният смисъл на този план е да принуди Русия да прекрати войната“, каза Зеленски.

Според него един от основните ключове за постигането на тази цел ще бъде успехът на украинската операция в руската Курска област, където Киев контролира около 1300 кв. км. територия месец след като започна трансграничната си офанзива.

Още: Успяхме да им попречим: Сирски за истинската цел на операция "Курск"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес