Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици заболели от салмонела в САЩ

07 юни 2024, 06:45 часа
Реклама

Изтеглените от пазара краставици в 14 американски щата може да са свързани с огнище на салмонела, от която са се разболели повече от 160 души, съобщи БГНЕС. 54 души са били хоспитализирани. Не са регистрирани смъртни случаи.

Още: Факт - отравянето със салмонела е съвсем вероятно. И ето как да го избегнете

Симптомите

Симптомите на салмонелна инфекция включват диария, треска и стомашни спазми, които могат да започнат в рамките на часове или дни след консумацията на бактериите. Повечето хора се възстановят с лечение, но трябва незабавно да потърсят помощ от медицинско лице, ако имат тежки симптоми, които не се подобряват след няколко дни, или признаци на дехидратация. Децата, възрастните хора и хората с отслабена имунна система са по-склонни към тежко боледуване.

От 65 души, интервюирани за целите на разследването, 47 са съобщили, че са консумирали краставици, съобщиха от FDA. Тестовете са идентифицирали салмонела в проба от краставица.

Агенциите също така проверяват огнище салмонела Braenderup, за да установят дали то е свързано с огнището на салмонела Africana. От салмонела Braenderup са заболели 158 души в 23 щата.

Двете огнища имат няколко общи черти, включително къде и кога са възникнали заболяванията и демографските характеристики на заболелите.

Базираната във Флорида компания Fresh Start Produce изтегли през последната седмица краставиците, които са били доставени от 17 до 21 май. Зеленчукът е бил изпратен до центрове за търговия на дребно, търговци на едро и дистрибутори на хранителни продукти в Алабама, Флорида, Джорджия, Илинойс, Мериленд, Северна Каролина, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Вирджиния и Западна Вирджиния.

Още: САЛМОНЕЛА: Какво трябва да знаете

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес