Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синът на бивш президент на Хондурас получи 24 години затвор за наркотрафик в САЩ

06 септември 2017, 14:19 часа
Реклама

Синът на бившия президент на Хондурас Порфирио Лобо (2010–2014) беше осъден в САЩ на 24 години затвор за съучастие в контрабанда на наркотици в страната в периода на президентския мандат на баща му.

Съдия Лорна Скофийлд от щата Ню Йорк задължи 46-годишния Фабио Лобо да плати и глоба от 50 000 долара и още 266 700 долара – приблизителната стойност на дохода му от наркобизнес, предаде БГНЕС.

„Лобо се е възползвал от служебното положение на баща си и от собствените си връзки, за да събере група от наркодилъри, корумпирани полицаи и държавни чиновници от Хондурас”, посочи прокурорът Джун Ким. Лобо е обвинен в участие и организиране на доставки на наркотици в САЩ.

Американските власти обвиняват сина на хондураския експрезидент, че е участвал в дейността на наркокартела „Кочирос”, чийто босове създали широки връзки с висшестоаящи лица от органите на реда и армията на Хондурас.

По тези канали се движели контрабандни доставки на дрога за САЩ. Според американските разследващи, „Кочирос” са платили на президента Лобо подкуп от над 500 000 долара за защита от наказателно преследване и екстрадиция в САЩ.

Лобо-младши беше екстрадиран в САЩ през май 2015 и изправен пред съда по обвинение в престъпен сговор с цел нелегално внасяне на 5 кг. кокаин. По-късно той призна вината си по това и по допълнителните обвинения.

Фабио Лобо можеше да получи за престъпленията си и доживотен затвор.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес