Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синът на Байдън финансирал тероризъм в Русия? Москва образува дело

09 април 2024, 17:15 часа
Реклама

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело във връзка с жалба на депутати от Държавната дума (руския парламент) относно "финансирането на тероризма от САЩ и други западни държави", предаде контролираната от режима на Владимир Путин информационна агенция ТАСС.

Обвинение: "Бурисма" финансирала тероризъм в Русия

Според властите в Москва става въпрос за "финансиране на терористична дейност от висши служители на САЩ и страните от НАТО". Следственият комитет на Руската федерация смята, че средствата са получени от петролната и газова компания Burisma Holdings ("Бурисма"), работеща в Украйна". Компанията попадна под радара заради сина на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън.

Накратко - руският Следствен комитет заяви, че "през последните години" украинската компания (наред с други) е финансирала терористични атаки в Русия "по заповед на Америка". Твърди се, че парите, които са постъпили чрез Burisma Holdings, са били използвани за терористични атаки в Русия "с цел ликвидиране на видни политически и обществени фигури и нанасяне на икономически щети".

Още: Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности

Ставало дума за финансиране с няколко милиона долара, твърдят руснаците. "Разследването проверява източниците на доходи и по-нататъшното движение на средствата, участието на конкретни лица от средите на държавни служители, обществени и търговски организации в западни държави. Освен това се разследват връзките между преките извършители на терористичните актове и чуждестранните куратори, организатори и спонсори", се казва в съобщението.

"Въз основа на резултатите" е било образувано наказателно дело по обвинение в престъпление по част 4 на чл. 205.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (финансиране на тероризъм), се казва в съобщението.

По-рано Андрей Красов от партията на Путин "Единна Русия", депутатът от Комунистическата партия Николай Харитонов и депутатът от "Справедлива Русия" Яна Лантратова поискаха от ведомството да разследва "организирането, финансирането и провеждането на терористични актове от страна на САЩ, Украйна и други западни държави" срещу Руската федерация.

Напоследък тероризмът сериозно плаши режима на Путин след смъртоносната атака в "Крокус Сити Хол" край Москва на 22 март. Москва без никакви доказателства обвинява Украйна, макар че вече един от клоновете на "Ислямска държава" пое отговорност.

Снимка: Getty Images

Още: Какво пушите обикновено?: Синът на Джо Байдън подразни републиканците в Конгреса (ВИДЕО)

"Украинската афера"

Хънтър Байдън потвърди, че е обект на разследване за данъчни измами през 2020 г. – малко след като баща му стана президент. Цялата "украинска афера" започна именно през 2020 г., когато украинският депутат Андрей Деркач публикува аудиозапис от 2015-2016, в който се предполага, че се чуват гласовете на Джо Байдън (тогава вицепрезидент при Барак Обама) и предишния украински президент Петро Порошенко. Твърдеше се, че заедно с държавния секретар Джон Кери те обсъждат предложение на Байдън за 1 млрд. долара помощ за Украйна в замяна на оставката на генералния прокурор Виктор Шокин. Шокин разследваше дейността на най-голямата украинска частна нефтогазова компания Burisma ("Бурисма"), в чийто Съвет на директорите беше Хънтър Байдън. Той заемаше тази длъжност от 2014 до изтичането на мандата му през 2019, като според информацията е получавал по 50 хиляди долара месечно, без дори да притежава нужното образование и опит за сектора.

Още: Играе ли ФБР в полза на Джо и Хънтър Байдън? Републиканец изнесе любопитни данни

"Ако имате ново правителство и нов главен прокурор, аз ще бъда готов публично да подпиша помощ за милиард долара", казва в записите гласът, приличащ на този на Байдън. В отговор Порошенко предлага на тази длъжност съратника си Юрий Луценко.

Компанията Burisma беше подозирана в пране на пари, укриване на данъци и злоупотреби с държавни средства. Шокин обаче не успя да завърши разследването – през есента на 2016 г. той беше заменен именно от Юрий Луценко след промени в законодателството на Украйна, тъй като Луценко нямаше юридическо образование. Администрацията на Барак Обама одобри 1 милиард долара за Украйна три месеца след като Шокин бе свален от поста си заради обвинения в корупция.

Темата предизвика огромен обществен и политически отзвук и доведе до процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, оказала се неуспешна. В разгара на кампанията за президентските избори в САЩ тогава той искаше украинските власти да разследват Хънтър Байдън.

Още: "10 млн. долара и татко ще се погрижи": Замесиха Джо Байдън и сина му в нова украинска афера

Какво се случва с Хънтър Байдън?

Пред комисия в Конгреса на САЩ тази година Хънтър Байдън обяви: "Баща ми никога не е участвал в бизнеса ми".

В края на 2023 г. водената от републиканците долна камара на Конгреса в Щатите гласува за започване на официално разследване за импийчмънт срещу Джо Байдън. Решението е заради чуждестранните бизнес сделки на сина му. Президентът нарече гласуването „безпочвен политически трик“.

Още: Данъчен агент от САЩ твърди, че знае за нередности при разследването на Хънтър Байдън

През януари тази година Хънтър Байдън пледира невинен по обвиненията в укриване на данъци. На 11 януари 53-годишният син на Джо Байдън беше обвинен в девет случая на отказ да плати федерални данъци. В обвинителния акт, издаден на 7 декември 2023, се твърди, че парите, които е трябвало да отидат в държавната хазна, вместо това са били похарчени за финансиране на "екстравагантен начин на живот". Между 2016 г. и октомври 2020 г. "обвиняемият е похарчил тези пари за наркотици, ескорт и приятелки, луксозни хотели и имоти под наем, екзотични автомобили, дрехи и други предмети от личен характер - накратко, за всичко друго, освен за данъците си", се казва в обвинителния акт.

Хънтър Байдън е заплашен от до 17 години затвор, ако бъде осъден за трите престъпления и шестте простъпки. Срещу него е повдигнато и федерално обвинение за притежание на оръжие в щата Делауеър, според което през 2018 г. той е нарушил законите, забраняващи на употребяващите наркотици да притежават оръжие.

Още: Хънтър Байдън иска разследване срещу съюзници на Тръмп за кражба на данни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес