Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ще се боря за свобода и демокрация във Венецуела": Избягалият опозиционен лидер се обърна към Мадуро

09 септември 2024, 07:11 часа • 785 прочитания

Лидерът на венецуелската опозиция Едмундо Гонсалес обеща да „продължи да се бори“ за демокрация в собствената си страна, след като получи убежище в Испания.

Гонсалес напусна Венецуела в събота, след като седмици наред се укриваше в испанското посолство в Каракас, и пристигна със съпругата си във военновъздушната база Торехон де Ардос в Мадрид около 16:00 ч. местно време.

Отпътуването на 75-годишния мъж от страната последва сътресенията след изборите на 28 юли, на които досегашният президент Николас Мадуро обяви победа - нещо, което беше оспорено от Гонсалес и от по-голямата част от международната общност.

Още: Венецуела пусна опозиционер да си тръгне

След заповедта за арест - Гонсалес с послание от Испания

В аудиопослание, разпространено от екипа му, Гонсалес заяви, че е „уверен, че скоро ще продължим борбата за постигане на свобода и възстановяване на демокрацията във Венецуела“.

Преди заминаването му Венецуела издаде заповед за арест, като правителството го обвини в заговор и фалшифициране на документи, наред с други „тежки престъпления“.

Като благодари на поддръжниците си за изразената солидарност и потвърди пристигането си в Испания, Гонсалес заяви: „Отпътуването ми от Каракас беше съпроводено с епизоди на натиск, принуда и заплахи, че няма да ми бъде позволено да напусна", цитира думите му BBC.

Още: Венецуела издаде заповед за арест на бивш кандидат за президент

По-рано другият лидер на опозицията в страната Мария Корина Мачадо написа в социалните мрежи, че Гонсалес е взел решение да напусне страната, защото „животът му е в опасност“, визирайки „бруталната вълна от репресии“ след изборите.

Очакваше се Мачадо да се кандидатира срещу Мадуро, но в последния момент беше възпрепятствана от лоялни на президента институции.

Снимка: Едмундо Гонсалес и Мария Мачадо, Getty Images

Победен ли беше Мадуро на изборите? ЕС и САЩ осъдиха репресиите

Опозицията твърди, че разполага с доказателства, че Гонсалес е спечелил с комфортна преднина, и качи в интернет подробни резултати от гласуването, според които той е победил убедително Николас Мадуро.

Още: САЩ не признаха "победата" на Мадуро: "Едмундо Гонсалес е президент на Венецуела"

САЩ, ЕС и повечето чуждестранни правителства отказаха да признаят Мадуро за победител, без Каракас да публикува подробни данни от гласуването, за да докаже резултата.

В изявление в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че заминаването на Гонсалес от Венецуела „е пряк резултат от антидемократичните мерки, които Николас Мадуро отприщи срещу венецуелския народ, включително (Едмундо) Гонсалес Урутия и други опозиционни лидери, след изборите“.

„Резултатите от изборите и волята на народа не могат да бъдат просто отхвърлени от Мадуро и венецуелските изборни органи. Подкрепяме Гонсалес Урутия в призива му да продължим борбата за свобода и възстановяване на демокрацията във Венецуела", каза топ дипломатът на Щатите.

По-рано в неделя зам.-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел заяви: „Днес е тъжен ден за демокрацията във Венецуела". Той добави, че „в една демократична държава никой политически лидер не трябва да бъде принуждаван да търси убежище в друга държава“. Заяви, че Венецуела трябва да прекрати репресиите срещу опозиционните лидери и да освободи всички политически затворници.

Още: Нарушил санкциите: САЩ конфискуваха самолета на Николас Мадуро

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес