Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щатът Канзас съди "Пфайзер" заради ваксината за COVID-19

19 юни 2024, 14:27 часа • 3653 прочитания

Американският щат Канзас заведе дело срещу фармацевтичния компания "Пфайзер". Обвиненията срещу компанията са, че подвежда обществеността относно своята ваксина срещу COVID-19, като крие рискове, като същевременно прави неверни твърдения за нейната ефективност.

ОЩЕ: Мъгляви отговори за ковид ваксината на Pfizer пред Европейския парламент предизвикаха скандал (ВИДЕО)

В какво е обвинена компанията?

В съдебно дело, заведено в Окръжния съд на окръг Томас, щатът твърди, че предполагаемите неверни изявления на базирания в Ню Йорк производител на лекарства нарушават Закона за защита на потребителите в Канзас. Щатът иска парична компенсация. Точната сума обаче не е спомената, съобщава Ройтерс.

"Пфайзер" направи множество подвеждащи изявления, за да заблуди обществеността относно своята ваксина в момент, когато американците се нуждаеха от истината", посочи главният прокурор на Канзас Крис Кобах.

В делото се твърди, че малко след пускането на ваксината в началото на 2021 г. "Пфайзер" е скрил доказателства, че ваксината е свързана с усложнения при бременност, включително спонтанен аборт, както и възпаление в и около сърцето, известно като миокардит и перикардит.

От фармацевтичната компания заявиха, че изявленията, направени относно ваксината срещу COVID-19, са точни и научно обосновани. От там смятат, че съдебният иск е неоснователен.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес