Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шпионски игри: Арестуваха американец и двама испанци за планиран атентат срещу Мадуро

15 септември 2024, 08:08 часа • 2230 прочитания

Американски гражданин и двама испанци са задържани във Венецуела по подозрение, че са свързани с предполагаем план за дестабилизиране на страната, съобщи министърът на вътрешните работи Диосдадо Кабело, след като бяха иззети стотици оръжия.

Двамата испански граждани са били задържани наскоро в Пуерто Аякучо, заяви Кабельо на пресконференция и добави, че един американец също е задържан. Той добави, че са иззети и около 400 пушки с произход от САЩ.

Арестите се случват на фона на засиленото напрежение между Венецуела и САЩ и Испания във връзка с оспорваните президентски избори във Венецуела, за които опозицията в страната обвинява сегашния лидер Николас Мадуро в измама.

По-рано тази седмица Каракас отзова посланика си в Мадрид за консултации и призова испанския пратеник във Венецуела за разговори, след като испански министър обвини Мадуро, че управлява „диктатура“.

Венецуела беше разгневена и от решението на испанския министър-председател Педро Санчес да се срещне с венецуелския опозиционен кандидат Едмундо Гонсалес Урутия, който отиде в изгнание в Испания, след като беше заплашен с арест от режима на Мадуро.

Каракас също така води словесна война със Съединените щати, които признаха Гонсалес Урутия за победител в гласуването на 28 юли.

Мадуро настоява, че е спечелил трети мандат, но не е публикувал подробни резултати от гласуването, за да подкрепи твърдението си.

В четвъртък Вашингтон обяви нови санкции срещу 16 венецуелски длъжностни лица, включително някои от изборния орган, за възпрепятстване на „прозрачния изборен процес“ и непубликуване на точни резултати.

Венецуела осъди мерките като „агресивно престъпление“, а Мадуро награди четирима военни сред лицата, срещу които са насочени санкциите, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Борел: ЕС не признава легитимността на венецуелския президент Мадуро

САЩ: Твърдението за заговор за сваляне на Мадуро е категорично невярно

Твърденията на Венецуела, че Съединените щати са замесени в заговор за дестабилизиране на правителството и извършване на атентат срещу президента Николас Мадуро, са „категорично неверни“, заяви говорител на Държавния департамент.

Говорителят потвърди, че е бил задържан американски военен и отбеляза „непотвърдени съобщения за още двама американски граждани, задържани във Венецуела“, след като Каракас заяви, че трима американци са задържани по този въпрос.

ОЩЕ: Венецуела отхвърли санкциите на САЩ

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес