Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на ЦРУ: Западът да не се поддава на ядрения шантаж на Путин

09 септември 2024, 11:00 часа • 1120 прочитания

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс предупреди Запада да не се тревожи за руските ядрени заплахи.

По време на дискусия с шефа на тайната разузнавателна служба на Обединеното кралство (MI6) Ричард Мур на 7 септември Бърнс заяви, цитиран от The Guardian, че руският диктатор Владимир Путин ще продължи да отправя периодични заплахи за пряка конфронтация срещу Запада, но тези заплахи не трябва да плашат западните държави.

Още: ЦРУ: Украйна ще задържи за известно време превзетите руски територии

Близо ли е била Русия да използва ядрени оръжия в Украйна?

ЦРУ е преценило, че руските сили може да са обмисляли използването на тактически ядрени оръжия в Украйна през есента на 2022 г. Управлението е в контакт с директора на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин по този въпрос.

Още: Шефът на ЦРУ е бил у нас на обиколка срещу руското влияние? България отрече

Снимка: Getty Images

Оценката на ЦРУ за възможна готовност на руските сили да използват тактически ядрени оръжия в Украйна през есента на 2022 г. кореспондира със засилената руска реторика за ядрена конфронтация на фона на успешните украински контраофанзивни операции в Херсонска и Харковска област тогава. Тази реторика обаче вероятно е била по-скоро част от рутинна информационна операция, целяща да възпре западната помощ за Украйна, отколкото индикатор за руската готовност за използване на ядрени оръжия, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: The Telegraph: Ядрената война е по-близо, отколкото можем да си представим

Експертите от тръста отдавна определят ядрената реторика на Путин като част от усилията на Кремъл да насърчи самовъзпирането на Запада и да повлияе на ключови моменти в западните политически дебати относно подкрепата за Украйна. С коментарите си за възможно използване на ядрени оръжия за "самозащита", чийто проводник най-често е бившият президент Дмитрий Медведев, Кремъл предизвиква страх на Запад сред вземащите решения. ISW продължава да смята, че е много малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна или другаде.

Още: FT: Русия е подготвила флота си за ядрен удар по Европа - България също е мишена (КАРТА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес