Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Счетоводна грешка носи още 2 млрд. долара от САЩ за украинската армия (СНИМКИ)

26 юли 2024, 10:26 часа • 2451 прочитания

Поради счетоводна грешка Пентагонът откри допълнителни 2 млрд. долара за помощ на украинските въоръжени сили.

Проблемът е свързан с използване на разходите за подмяна вместо първоначалната покупна цена и амортизацията на отбранителните продукти. Става въпрос за боеприпаси, ракети и друго оборудване, изпратено на Украйна, става ясно от доклад на американското правителство от четвъртък, 25 юли.

Още: Какви оръжия очаква в близко бъдеще Украйна от европейските си съюзници?

Подобен случай и през 2023, но с по-голяма сума

Министерството на отбраната на САЩ се сблъсква с тези проблеми заради неясни счетоводни дефиниции. През лятото на 2023 г. Пентагонът заяви, че служителите му са използвали термина „възстановителна стойност“ вместо „амортизирана стойност“, за да представят в табличен вид материалите, изпратени на Украйна. Грешката на стойност 6,2 млрд. долара тогава създаде предпоставки за пращането на още помощ към Киев.

Още: Счетоводна грешка отключи още американски милиарди за военна помощ за Украйна (ВИДЕО)

Пентагонът съобщи на Службата за отчетност на правителството (GAO), че оттогава насам са открити още 2 млрд. долара, т.е. на Украйна могат да бъдат изпратени допълнителни оръжия на тази стойност, за да се покрие размерът на помощта, одобрена от администрацията на Джо Байдън.

Как става объркването - пример

GAO заяви, че неясното определение за стойност в Закона за чуждестранната помощ и отсъствието на конкретни указания за оценка на президентския орган за изтегляне на средства са довели до несъответствия в отчетената стойност на военната подкрепа.

В един от примерите, цитирани в доклада на Службата за отчетност на правителството, 10 автомобила са оценени на 7 050 000 долара, докато съпътстващата документация показва, че те е трябвало да бъдат оценени на нула - тяхната нетна счетоводна стойност.

Още: Пентагонът представи стратегията си "Арктика 2024": Как ще противодейства на Русия и Китай

GAO препоръча на Конгреса да изясни определението за стойност в контекста на отбранителните продукти, които се ползват от президентските правомощия за намаляване на средствата, съобщи Reuters.

Освен това отправи 7 препоръки към Министерството на отбраната, като го призова да актуализира своите указания, за да включи раздел за оценка на президентските правомощия. От Пентагона се иска също така да разработи процедури за оценка, специфични за отделните компоненти. Министерството заяви, че се е съгласило с всички препоръки и е набелязало действия за решаване на проблемите.

Още: Има съгласие по колко милиарда ще отпуснат ЕС и САЩ за заема за Украйна от замразените руски активи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес