Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсъкът "Обама-Ромни": Епизод I

04 октомври 2012, 06:29 часа • 8705 прочитания
Реклама

Тази нощ се проведе първата част от сблъсъка между кандидат президентите на САЩ Барак Обама и Мит Ромни.

Настоящият държавен глава упрекна своя републикански съперник, че отстъпва от плана си за големи намаления на данъците, което беше и стартовата размяна на по-напрегнати думи по време на дебата между двамата политически противници в Денвър.

"Преди 18 месеца Ромни се застъпваше за този данъчен план, а сега - пет седмици преди изборите, той твърди, че неговата голяма дръзка идея „не е толкова важна”, заяви Обама, след като републиканецът отхвърли твърдението, че неговите планове биха увеличили американския бюджетен дефицит.

Дебатът продължи малко повече от анонсираните 90 минути и бе воден от ветерана новинар Джим Лерър от "PBS NewsHour". Според оповестения от него регламент, дебатът бе разделен на части, всяка с продължителност 15 минути, фокусирани предимно върху вътрешната политика и икономиката на САЩ.

Обама и Ромни заеха местата си на сцената, като преди това се здрависаха.

След това всеки от тях направи двеминутно експозе. Обама използва възможността да поздрави съпругата си Мишел по случай 20-годишния юбилей от сватбата им. Ромни пък анонсира своя план за създаване на нови работни места с цел подпомагане на малкия и средния бизнес.

Веднага след началото на същинския дебат Ромни обвини действащия президент в "провал на икономиката" и поставянето й в "погрешен коловоз". 

Отговорите на Обама по същество представляваха контраудар на твърдението на Ромни, че ако сегашният президент понижи данъците, това ще увеличи бюджетния дефицит на страната. С популистки апломб Ромни просто нарече неистина коментара на Обама.

"Буквално всичко, което той (Обама) каза за моя план, е неточно", заяви Ромни, преструвайки се на глух за подигравателния тон на Обама, който просто се присмя на обещанията на Ромни за данъчни съкращения в размер на 5 трлн. долара, въпреки планираното (от Ромни) увеличаване на военните разходи.

Ромни обвини Обама, че дава празни надежди на американците с обявеното от действащия президент намаляване на данъците. "Планираното от сегашната администрация намаляване на данъците ще увеличи бюджетния дефицит".

Обама не остана длъжен на опонента си, контрирайки Ромни с думите: "Вашият план за намаляване на бюджетния дефицит ще удари образованието и здравеопазването".

В отговор Ромни отново подчерта, че политиката на Обама не работи и че плановете му ще се провалят. "Това не е правилният отговор за Америка. Средната класа ще банкрутира и въпросът е, как да й помогнем", заяви бившият губернатор на Масачузетс.

Ромни дори се опита да стовари върху Обама вината за колосалния бюджетен дефицит на САЩ. Според Ромни, кризата в американската икономика, освен на всичко друго, се дължала и на "прекомерната регулативност" от страна на настоящата администрация - намек за едва ли не ляв уклон в управлението на Обама.

"Американската икономика страда заради прекомерната регулативна политика на Обама", заяви Ромни. В отговор Обама, който определено бе по-нервният в дебата, отбеляза, че е получил тежко наследство от предшественика си Джордж Буш-младши.

"Когато влязох в Овалния кабинет, там ме очакваше над 1 трлн. долара бюджетен дефицит. И ние знаем кой го натрупа", каза Обама. "Две войни, които бяха платени на кредит. Двукратно понижение на данъците, за което не бе платено. Плюс куп програми, за които също не е платено, а накрая и дълбока икономическа криза".

Обама отново заостри вниманието върху данъчния план на Ромни, който според Обама ще стопира и обезсмисли образователни и здравни програми за около 60 млрд. долара, които понастоящем са в ход. В отговор Ромни категорично отрече, че възнамерява да реже пари за образование, като за здравеопазването обаче не спомена нищо.

Като цяло, Ромни изглеждаше по-уверен и по-спокоен по време на дебата. Обвиненията му срещу Обама не бяха подплатени с кой знае какви аргументи, но бившият губернатор на Масачузетс боравеше с думите свободно и убедително.

В същото време нервността не напусна Обама до края на дебата, което си пролича и в заключителните му думи. Настоящият президент обеща да продължи да се бори за по-добър живот за средната класа в тежките икономически времена.

"Преди четири години казах, че не съм идеалният президент. Тогава обещах, че ще се боря всеки ден за американския народ, за средната класа и изобщо всички нуждаещи се. Спазих това си обещание и го спазвам и ако бъда преизбран, ще продължа да се боря и през втория си мандат", обеща на зрителите с видимо вълнение Обама.

Ромни пък в заключение отново нападна Обама, като по същество повтори казаното от него дотук, но в синтезиран вид:

"Ако бъда избран, ще създам 20 млн. нови работни места. Ако настоящият президент бъде преизбран, ни очакват още по-ниски доходи и хронична безработица. Същото е и по отношение на сигурността на страната. Обама планира съкращения във военната сфера. Аз няма да правя такива, ако бъде избран. Защото искам силна Америка".

Преди 6 ноември, когато са президентските избори, двамата кандидати ще се срещнат в още два дебата.

Редактор: Иво Георгиев

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес