Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Украйна да очаква добри новини за ПВО системите Patriot

09 юли 2024, 12:49 часа • 2324 прочитания

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит заяви, че на срещата на върха на Алианса във Вашингтон украинската страна ще чуе "положителни новини" за противовъздушната отбрана, по-специално за системите Patriot ("Пейтриът").

"Ще има свежи новини за противовъздушната отбрана. През април украинците поискаха от НАТО 7 системи Patriot. И ние имаме много положителен отговор по този въпрос, който ще дойде през следващите дни", каза тя по време на онлайн дискусия на Foreign Policy на тема "НАТО в нова ера".

Припомняме, че Нидерландия и други нейни партньори ще предоставят на Киев допълнителна ракетна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Германия пък вече обяви, че трета такава батарея е пристигнала в Украйна. В края на юни украинският премиер Денис Шмигал съобщи, че страната му очаква 3 системи Patriot от Румъния, Германия и Нидерландия.

Още: Западната военна помощ за Украйна идва ударно въпреки политическите промени (ВИДЕО)

САЩ загатват за ангажименти към Украйна

Джулиан Смит заяви, че идва "голяма седмица" във Вашингтон, и призова да се следи за "конкретни съобщения, които ще дойдат за Украйна, за съюзниците от НАТО, за отбранителното производство, за устойчивостта, за киберсигурността".

Тя увери, че по време на срещата на върха украинският президент Володимир Зеленски "ще усети трайния ангажимент на НАТО към Украйна". "Ще имаме финансов ангажимент, който ще даде много ясно да се разбере както на Украйна, така и на Москва, че ние, като трансатлантически партньори, няма да отстъпим. Както знаете, Путин предположи, че всички ние ще отстъпим. Ние не се разсейваме от това. Съсредоточени сме върху Украйна и ще запазим курса, така че очаквайте обявяването на финансовите ангажименти", обясни Смит, цитирана от Voice of America.

Тя отбеляза, че по време на срещата на върха ще бъде подготвен "мост към членство" за Украйна.

Още: CNN: НАТО ще обяви, че пътят на Украйна към Алианса е "необратим"

Снимка: Getty Images

САЩ осъждат удара по детската болница в Киев, но не променят политиката си за обстрел в Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смъртоносните руски ракетни удари в Украйна, включително по главната детска болница в Киев "Охматдит", са "ужасяващо напомняне за жестокостта на Русия". Той добави, че Вашингтон и съюзниците му от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Джон Кърби - координатор на Съвета за национална сигурност в Белия дом - също осъди удара по "Охматдит", а и по цяла Украйна вчера, взел десетки жертви и ранил над 100 души. "Това, което ще видите през седмицата, е набор от много силни сигнали към г-н Путин, че той не може да чака НАТО, че не може да чака САЩ, че ние ще продължим да подкрепяме Украйна", каза Кърби, цитиран от "Украинска правда".

Още: Кървавият удар на Путин с детската болница в Киев: Как руските ракети стават по-успешни (ВИДЕО)

Само че САЩ няма да позволят на Украйна да нанася удари по-навътре на руска територия с американски оръжия (до 100 км) - дори след смъртоносната атака на 8 юли. "Няма промяна в нашата политика. Видяхте, че преди няколко седмици президентът даде указания на Украйна, че може да използва оръжия, доставени от САЩ, за нанасяне на удари по цели непосредствено зад границата. Това все още е така", заяви Кърби.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза през юни пред PBS News, че на Украйна е разрешено да нанася удари "навсякъде, където руските сили идват през границата от руската към украинската страна, за да се опитат да завземат допълнителна украинска територия". Става въпрос за периметър от 100 км навътре в Русия.

Още: Объркване: САЩ не дават да се стреля по важни руски летища?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес