Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ смятат, че Русия предава данни на Китай за американските оръжия в Украйна

16 юли 2024, 14:56 часа • 1412 прочитания

Демократи и републиканци от Конгреса на САЩ призоваха Белия дом да разкрие дали Русия споделя с Китай информация за американските оръжия, използвани на фронтовата линия в Украйна.

Притесненията на американците

Законодателите от специалната комисия за Китай към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) връчиха писмо на съветника по националната сигурност Джейк Съливан, в което питат дали Москва е споделила с Пекин определени "поуки" за оръжията. Също така предупреждават, че всяка информация, която Русия е придобила на бойното поле в Украйна, "вероятно ще се разпространи" в Китай, пише в писмото, цитирано от Reuters.

Още: Ако Русия започне битка за Сувалския коридор, Украйна ще трябва да се намеси

"Трябва да предвидим и наистина да действаме при предположението, че Русия предава (на Китай) информация за уязвимости или противодействия на американски и съюзнически оръжейни системи", пишат председателят на комисията за Китай в Камарата на представителите Джон Муленар от републиканците и водещият демократ Раджа Кришнаморти.

Съветът за национална сигурност към Белия дом все още не е коментирал писмото.

Още: Китай и Беларус провеждат съвместни военни учения до границата на НАТО

Снимка: китайският президент Си Дзинпин, Getty Images

Дава ли Пекин смъртоносна помощ на Москва?

Въпреки че Китай официално поддържа неутрална позиция по отношение на пълномащабната война на Русия в Украйна и отрича да предоставя смъртоносна помощ, Пекин и Москва продължават да укрепват връзките си. Различни държави, включително Щатите, обвиняват Китай, че непрекъснато подпомага руската военна машина с металорежещи машини, оръжейни технологии, сателитни изображения, полупроводници и други технологии с двойна употреба.

Bloomberg дори писа за китайска помощ с дронове, подобни на иранските: Bloomberg: Китай разработва дронове за Русия, подобни на "Шахед" (ВИДЕО).

На 14 юли Министерството на отбраната на Китай обяви, че страната е започнала съвместни военноморски учения с Русия във военния пункт в Джандзян.

Ученията започнаха дни след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, Китай е "решаващ фактор" за пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна - нещо, което Пекин отхвърли.

Още: НАТО обвини Китай, че подпомага войната на Путин. Пекин иска Алианса аут от Азия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес