Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ са унищожили два дрона на хутите

26 април 2024, 16:47 часа • 1541 прочитания

Военните на САЩ заявиха, че коалиционните сили са „задействали и унищожили“ два дрона в контролираните от хутите части на Йемен, след като подкрепяните от Иран бунтовници са изстреляли балистична ракета в Аденския залив, предава АФП, цитирано от БГНЕС.

Изстреляната противокорабна ракета не е довела до никакви наранявания или щети, съобщи Централното командване на САЩ (CENTCOM), в изявление в X. Часове по-късно американските военни „успешно се сразиха и унищожиха един безпилотен надводен кораб (USV) и един безпилотен летателен апарат (UAV) в контролираните от хутите райони на Йемен“, заявява CENTCOM.

От ноември насам бунтовниците нанасят десетки ракетни удари и удари с безпилотни летателни апарати, насочени към корабоплаването, като заявиха, че действат в знак на солидарност с палестинците по време на войната между Израел и Хамас в Газа. Ракетната атака е била насочена към плаващия под флага на Либерия товарен кораб MSC DARWIN VI в Аденския залив, според Съвместния морски информационен център, който се ръководи от ръководената от Запада военноморска коалиция. „Корабът не е бил улучен“, заявява организацията.

Още: Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Хутите казват, че корабът е на Израел

Хутите предявиха претенции за удара, като твърдяха, че корабът е собственост на Израел. „Операцията постигна успешно целите си“, заявява военният говорител на хутите Яхя Сари в X, без да предостави доказателства. Сари казва също, че хутите „са изстреляли няколко балистични и крилати ракети“ към Израел. На 24 април бунтовниците се опитват да атакуват MV Yorktown, плаващ под американски флаг кораб, съобщават от CENTCOM.

От януари насам нападенията на хутите предизвикват ответни удари от страна на САЩ и Великобритания, както и разполагането на западни военноморски сили за противодействие на ударите по корабите, плаващи по оживените търговски маршрути.

*Заглавната снимка е илюстративна!

Още: Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес