Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ предупреди Китай да не предприема опасни действия в Южнокитайско море

10 септември 2024, 09:54 часа • 1308 прочитания

Американски военен служител предупреди китайските военни да преразгледат своята „опасна, принудителна и потенциално ескалираща тактика“ в Южнокитайско море.

Официално съобщение гласи, че Самюел Папаро, ръководител на Индо-Тихоокеанското командване на САЩ, и Ву Янан, ръководител на Южното командване на китайската армия са провели видеоразговор. Папаро е отбелязъл, че подобни дискусии помагат "за изясняване на намеренията и намаляване на риска от погрешно възприемане и преценка".

Той обаче добави, че наскоро е имало от страна на Китай "опасни взаимодействия със съюзниците на САЩ". Затова призовава "Народноосвободителната армия да преразгледа използването на опасни, принудителни и потенциално ескалиращи тактики в Южнокитайско море и на други места", цитиран от АФП.

Още: Задълбочаване на отношенията: Китай започва военни учения с Русия

Агенцията припомня, че въпреки многото проблеми, които предизвикват търкания между двете водещи световни сили - търговията, технологичното съперничество, напрежението в Южнокитайско море и Тайван - от миналата година насам Пекин и Вашингтон се опитват да поддържат определено ниво на обмен и срещи.

"С голи ръце": Филипински войници се биха с китайската брегова охрана (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес