Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ пратиха ядрена подводница да напомни на флота на Путин в Куба да кротува

14 юни 2024, 14:56 часа • 4477 прочитания

В явен знак на демонстрация на сила, американската ядрена подводница "Хелена" (USS Helena) се появи в американска военна база в Куба, в залива Гуантанамо само ден след като в Хавана пристигнаха 4 руски военни плавателни съда, включително ядрена подводница "Казан" и фрегата клас "Адмирал Горшков". Преди посещението на руските плавателни съдове Куба обяви, че никой от тях няма да носи ядрено оръжие.

Според американското командване "Юг" визитата на USS Helena в базата в Куба е рутинна. А за руските учения в Куба американците официално казват, че не са заплаха за САЩ – но се наблюдават.

Още: Путин и "новите" му ракети срещу НАТО: Досадна игра. Засечка с F-16 за Украйна (ВИДЕО)

Спокойно, но не се успокоявайте да правите каквото си искате

"Не е изненада, виждали сме го преди. Отнасяме се сериозно, но тези учения не са заплаха за нас", коментира говорителят на Пентагона Сабрина Сингх, цитирана от AP.

USS Helena е подводница клас "Лос Анджелис" - най-силното звено на американския флот що се отнася до тази му част. А идването на руските плавателни съдове стана по-малко от 2 седмици, след като Джо Байдън даде разрешение някои американски оръжия да се ползват от Украйна за удари по военни цели на руска територия. След това издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин заговори как можело Русия да разположи зад граница „еквивалентни“ оръжия за удари по държави, даващи на Украйна оръжия, с които се стреля по руски цели: Путин смени заплахите с ядрено оръжие с други: Ракети срещу ракети (ВИДЕО)

Руски военни кораби идват периодично в Хавана от 2008 година насам, а през 2015 година руски разузнавателен кораб се появи в кубинската столица без официално предварително предупреждение точно ден преди САЩ и Куба да започнат дискусиите за възстановяване на пълноценни дипломатически връзки.

Учения или не: Хавана очаква четири руски бойни кораба

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес