Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ отмениха визите за Катар

24 септември 2024, 22:25 часа • 524 прочитания

Съединените щати заявиха, че ще премахнат визовите изисквания за гражданите на Катар, превръщайки близкия партньор от Персийския залив в първата арабска държава, която ще преодолее това препятствие.

Богатата на енергийни ресурси монархия от Персийския залив премина през „строгите изисквания за сигурност“, за да стане 42-ят член на програмата за премахване на визите, съобщи американското външно министерство.

Още: САЩ премахват визите за Румъния?

Споразумението „ще задълбочи стратегическото ни партньорство и ще засили потока от хора и търговия между нашите две страни“, заяви в изявление държавният секретар Антъни Блинкен.

Катар - където гражданите са малко малцинство от жителите - се бори с други богати арабски държави от Персийския залив за по-голяма роля в световен мащаб. В Катар се намира голяма американска военновъздушна база и той пое водеща роля в досегашните неуспешни усилия за посредничество при прекратяването на огъня в Газа, а по-рано помогна на САЩ да изпратят хиляди афганистански съюзници, когато талибаните поеха контрола.

Още: САЩ с ново сурово условие за даване на виза

Представители на САЩ заявиха, че са отворени за евентуално включване на други арабски държави от Персийския залив в програмата. Страните, чиито граждани са освободени от американски визи, са преобладаващо богати и се намират предимно в Европа и Източна Азия.

Миналата година Съединените щати добавиха към този списък и Израел след години на спорове. За да влезе в програмата, Израел обеща да не дискриминира приема на американски граждани от палестински или друг арабски произход, предаде БГНЕС.

Още: При кандидатстване за US виза ще се взима предвид активността в социалните мрежи

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес