Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ отказаха на Украйна ракети с далечен обсег ATACMS - ето причината

14 февруари 2023, 10:15 часа • 5292 прочитания

САЩ обявиха, че няма да дадат на Украйна ракети с далечен обсег и назоваха причината – Пентагонът няма да разполага с достатъчно такива за собствената си армия.

По време на последните срещи в Пентагона американски служители са казали на представителите на Киев, че не разполагат с никакви армейски тактически ракетни системи - ATACMS. Това твърдят пред Politico четирима души, запознати с преговорите.

Прехвърлянето на ATACMS на бойното поле в Източна Европа би намалило американските запаси и би навредило на готовността на американската армия за бъдеща битка, са аргументите на САЩ, пише още медията.

Администрацията на Джо Байдън също така се притеснява, че Украйна ще използва ракетите с обсег 300 км, за да атакува дълбоко в руската територия и да премине "червената линия", която Кремъл определи.

Оценката на Пентагона за неговите запаси се базира отчасти на това колко оръжия и боеприпаси смятат, че може да са им необходими, за да се изправят срещу предполагаем враг. Тези планове не са били преразглеждани от началото на войната в Украйна и не са преизчислени запасите, от които САЩ може да се нуждаят в резерв, за да се изправят срещу една отслабена Русия.

Една от причините, поради които военните се колебаят дали да изпратят ATACMS, е желанието да се поддържа определено ниво на боеприпаси в американските запаси, заявява един от американските служители. "При всеки пакет (военна помощ) винаги вземаме предвид нашата готовност и собствените ни запаси, като същевременно предоставяме на Украйна това, от което тя се нуждае на бойното поле. Има и други начини да предоставим на Украйна способностите, от които тя се нуждае, за да порази целите", добавя той.

ОЩЕ: Украйна разкри: САЩ ни дава точни координати на руските цели, ние стреляме

Лора Купър - високопоставен служител на Пентагона по въпросите за Русия, Украйна и Евразия, заяви в интервю наскоро, че "при всяка една способност, която предоставяме, независимо дали става дума за HIMARS или за конкретен вид ракета или боеприпаси, винаги разглеждаме наличността на нашите запаси, съобразяваме се с производството и това важи за всяка една способност и вземаме съответните решения".

През последните две десетилетия Lockheed Martin е произвела около 4000 ATACMS в различни конфигурации. Някои от тези ракети са били продадени на съюзнически държави, които са ги закупили за собствените си системи за залпов огън. Около 600 са били изстреляни от американските сили в боеве по време на войната в Персийския залив и войната в Ирак.

Според един от източниците на Politico - вариант, който Киев обмисля, е да поиска одобрението на Вашингтон за закупуване на ATACMS от съюзническа държава, която експлоатира това оръжие, чрез използване на военно финансиране от САЩ. Списъкът на страните, ползващи ATACMS, включва Южна Корея, Полша, Румъния, Гърция, Турция, Катар и Бахрейн.

Другият въпрос относно изпращането на ATACMS - че това е твърде агресивен ход от страна на Байдън, си остава. Но украинските служители и преди са чували подобни аргументи за други оръжия, само за да може администрацията на президента на САЩ накрая да обърне курса и да изпрати артилерия, противоракетна отбрана и танкове. Пример за това са 31 танка "Ейбрамс", които обаче може да стигнат до фронта чак към края на 2023 г.

Въпреки резервите на Вашингтон - Украйна продължава да настоява за по-модерни оръжия, като ATACMS обикновено е на първо място в списъка.

"Украйна се нуждае от ракети с далечен обсег на действие", заяви Володимир Зеленски във видеообръщение към украинския народ през януари. Защо Киев иска тези оръжия? "За да лиши окупатора от възможността да разположи ракетните си установки някъде далеч от фронтовата линия и да унищожи украинските градове", смята президентът на Украйна.

Във вторник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили генерал Марк Мили ще бъдат в Брюксел, където ще се проведе деветата среща на Контактната група по отбраната на Украйна. Това е ежемесечна среща на 50 държави. Сега те ще обсъждат каква нова военна подкрепа могат да предоставят на отбраняващата се страна.

Киев планира пролетна и лятна офанзива, за да се противопостави на руските нападения в Донбас и на кампанията на Москва с дронове и ракети срещу граждански обекти.

Близък до украинското правителство източник заявява пред Politico, че Киев не очаква нови оръжия в пакета за помощ, който Остин ще обяви тази седмица. Няма да има ATACMS, нито изтребители F-16, а от Пентагона ще се съсредоточат върху боеприпаси, муниции, противовъздушна отбрана и резервни части.

ОЩЕ: Радев не предлага мир, иска да застанем на колене и децата ни да бъдат убивани: Говори дясната ръка на Зеленски

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес