Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ, Нидерландия и Дания потвърдиха: ВСУ ще летят на F-16 до седмици (ВИДЕО)

10 юли 2024, 23:22 часа • 1291 прочитания

Украйна ще получи изтребители F-16 до няколко седмици, предаде  Ukrinform. Това се казва в съвместно изявление на президента на САЩ Джо Байдън и министър-председателите на Нидерландия Дик Схооф и на Дания Мете Фредериксен.

В съобщението се посочва, че е невъзможно да се предостави по-точна дата на получаване поради „съображения за оперативна сигурност“.

„Ние сме решени да укрепим допълнително въздушните военни способности на Украйна, които ще включват ескадрили от модерни многоцелеви самолети от четвърто поколение F-16. Коалицията възнамерява да подпомогне тяхното осигуряване и въоръжение, както и по-нататъшното обучение на пилоти за повишаване на оперативната ефективност“, подчертават подписалите се страни.

Още: Огромен проблем за Русия заради новия военен съюз на Украйна и Полша

Те се ангажираха да „продължат да действат координирано, за да подкрепят способността на Украйна да се защитава срещу руската агресия“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви от САЩ решението относно F-16 и подписването на още две нови споразумения за сигурност. 

Междувременно Норвегия също заяви, че ще прехвърли шест изтребителя F-16 на Украйна.

„С подкрепата на САЩ правителствата на Дания и Нидерландия са в процес на прехвърляне на произведени в САЩ F-16 в Украйна. Процесът на трансфер на F-16 вече е в ход и Украйна ще лети с бойни F-16 това лято“, се казва в документа.

Още: Ракетите, с които Украйна може да заличи много руски бомбардировачи (ВИДЕО)

Премиерът на Нидерландия потвърди в социалната мрежа Х, че страната му ще подкрепя Украйна дотогава, докогато е необходимо. Той публикува съобщението си веднага след срещата с украинския президент Володимир Зеленски.

"Нидерландия работи със САЩ, Германия, Италия и Румъния за укрепване на украинската противовъздушна отбрана и ще бъдат предоставени повече пари за боеприпаси за F-16 през следващите години", посочи Дик Схооф.

"Нашата дискусия се съсредоточи върху укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна, задоволяването на отбранителните нужди на Украйна, развитието на сътрудничеството в областта на отбраната и планирането на обучението на украински пилоти. 

Благодарен съм за неотклонната принципна позиция на Нидерландия в подкрепа на страната ни", написа след срещата украинският президент.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес