Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ не признаха "победата" на Мадуро: "Едмундо Гонсалес е президент на Венецуела"

02 август 2024, 09:18 часа • 846 прочитания

Правителството на САЩ призна Едмундо Гонсалес Урутия за победител в президентските избори във Венецуела. Така Вашингтон дискредитира резултатите, съобщени от контролираните от правителството избирателни органи, които обявиха за победител Николас Мадуро.

"Като се имат предвид неопровержимите доказателства, за Съединените щати и най-вече за венецуелския народ е ясно, че Едмундо Гонсалес Урутия е спечелил най-много гласове на президентските избори във Венецуела на 28 юли", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление на 1 август.

След като 12 милиона венецуелци отидоха до урните и опозицията показа голяма част от резултатите, САЩ заявиха: "Демократичната опозиция публикува над 80 процента от списъците, получени директно от избирателните секции в цяла Венецуела. Тези списъци показват, че Едмундо Гонсалес Урутия е получил най-много гласове на тези избори с непреодолима разлика".

Снимка: Едмундо Гонсалес и Мария Мачадо, Getty Images

Още: Опозицията във Венецуела излиза на масови протести срещу Мадуро

Мадуро се обяви за победител и предизвика масови протести

Избирателният съвет на страната обяви Мадуро за победител в неделя, но основният претендент на президента - Гонсалес, и лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо заявиха, че са получили повече от две трети от гласовете, които всяка електронна машина за гласуване е отпечатала. Те заявиха, че оповестяването на данните от тези преброявания ще докаже, че Мадуро е загубил.

Според официални представители на Бразилия и Мексико изявлението на правителството на САЩ е направено на фона на дипломатическите усилия да се убеди Мадуро да публикува данните от гласуването на изборите и на засилващите се призиви за независим преглед на резултатите. Правителствени служители от Бразилия, Колумбия и Мексико поддържат постоянна комуникация с администрацията на Мадуро, за да го убедят, че трябва да покаже листовете с преброените гласове от изборите в неделя и да позволи безпристрастна проверка, заяви бразилски правителствен служител пред Associated Press в четвъртък.

Снимка: Getty Images/Guliver

Официалните лица са казали на правителството на Венецуела, че показването на данните е единственият начин да се разсее всяко съмнение в резултатите, добавя служителят, цитиран от The Guardian.

Още: "За да се защити": Мадуро готов да представи изборните резултати

В четвъртък правителствата на Бразилия, Колумбия и Мексико излязоха със съвместно изявление, в което призоваха венецуелските изборни власти "да напреднат бързо и да публикуват" подробни данни за гласуването, но не потвърдиха никакви задкулисни дипломатически усилия да убедят Мадуро да стори това. "Основният принцип на народния суверенитет трябва да бъде спазен чрез безпристрастна проверка на резултатите", се казва в изявлението.

В понеделник, след като Мадуро беше обявен за победител, хиляди привърженици на опозицията излязоха по улиците. Правителството съобщи, че е арестувало стотици протестиращи, а базираната във Венецуела правозащитна организация Foro Penal заяви, че 11 души са били убити. На следващия ден бяха арестувани още десетки хора, включително бившият кандидат на опозицията Фреди Суперлано.

Мачадо и Гонсалес се обърнаха към огромен митинг на свои поддръжници в столицата Каракас във вторник, но оттогава не са се появявали на публични места. По-късно същия ден председателят на Националното събрание Хорхе Родригес призова за тяхното арестуване, като ги нарече престъпници и фашисти.

Още: След победата на Мадуро: Мащабни протести и сблъсъци с полицията във Венецуела (ВИДЕО)

Бедността на Венецуела

Венецуела има най-големите доказани запаси от суров петрол в света и някога се гордееше с най-развитата икономика в Латинска Америка, но след като Мадуро пое управлението през 2013 г., тя изпадна в състояние на свободно падане. Рязкото намаляване на цените на петрола, широко разпространеният недостиг и хиперинфлацията, която надхвърли 130 000%, доведоха до социални вълнения и масова емиграция.

Още: "Приемам": Илон Мъск обяви, че е готов да се бие с Мадуро

От 2014 г. насам повече от 7,7 милиона венецуелци са напуснали страната - най-голямото изселване в най-новата история на Латинска Америка.

Още: Венецуела отзова дипломатите си от 7 държави: Не признават Мадуро (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес