Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ нарекоха "опасен" украинския удар с дрон по важен радар дълбоко в Русия

30 май 2024, 13:54 часа
Реклама

САЩ са обезпокоени от украинските удари по руските системи за ранно предупреждение за ядрени атаки, тъй като те биха могли „опасно да разтревожат“ Москва. Това съобщи американското издание The Washington Post, позовавайки се на служители на САЩ.

Още: Ракетният удар в Луганск: Украйна разчиства за F-16 (СНИМКИ)

Вашингтон е предал на Киев своята загриженост относно двата опита за нападения през последната седмица срещу радарни станции, които осигуряват конвенционална противовъздушна отбрана, както и предупреждение за изстрелване на ядрени оръжия от страна на Запада. Поне един от ударите в Армавир, в югоизточната част на руския Краснодарски край, изглежда, е нанесъл известни щети.

Още: Станция, пазеща Русия от ядрен удар, е поразена при атака с дронове (СНИМКИ)

Снимка: Getty Images

Притесненията на Вашингтон

„Тези обекти не са участвали в подкрепа на войната на Русия срещу Украйна“, заявява американският служител, цитиран от WP. „Но те са чувствителни места, защото Русия може да възприеме, че стратегическите ѝ възпиращи способности са обект на нападение, което може да подкопае способността на Русия да поддържа ядрено възпиране срещу Съединените щати".

Още: Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Украински служител, запознат с въпроса, казва, че Русия е използвала радарни станции, за да следи дейността на украинската армия, включително използването от Киев на въздушни оръжия като дронове и ракети.

Друг украински официален представител казва, че ударите целят да отслабят способността на Русия да следи украинската военна дейност в южната част на страната. Дронът, насочен към радарна станция край Орск в руската Оренбургска област - по северната граница на Казахстан, прелетя близо 1800 км, което го прави един от най-дълбоките опити за нанасяне на удари по руска територия.

Важно е да се уточни, че радарът "Воронеж-М" е бил насочен към Индия и Китай, а не към Украйна, според украинското издание Defense Express.

Още: Украйна с нов рекорд при атака срещу важен руски радар

Ще дадат ли САЩ възможност на Киев да използва американски оръжия срещу Русия?

Представителите на администрацията на американския президент Джо Байдън активно обмислят дали да отменят ограниченията за използване на оръжия, доставени от САЩ, за нанасяне на удари по руска територия. Американски служител обаче изтъква, че ако руската система за ранно предупреждение бъде засегната от украинските атаки дори частично, това може да навреди на стратегическата стабилност в отношенията между САЩ и Русия.

„Русия може да си помисли, че има намалена способност да открива ранна ядрена дейност срещу нея, което тогава може да се превърне в проблем“, смята той. „За всички трябва да е очевидно, че САЩ нямат никакво намерение да използват ядрени оръжия срещу Русия. Но със сигурност съществува загриженост за това как Русия би могла да възприеме насочването на нейния възпиращ потенциал и атакуването на системите за ранно предупреждение".

Още: HIMARS порази най-новата руска радарна станция: ВИДЕО от специалните сили на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес