Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ наложи санкции заради дестабилизирането на Судан

28 септември 2023, 22:20 часа • 772 прочитания
Реклама

САЩ наложиха санкции на две компании, сред които и базирана в Русия, и едно физическо лице, обвинено в засилване на нестабилността в Судан, където в резултат на боеве загинаха хиляди хора, а милиони цивилни граждани бяха принудени да напуснат домовете си, предаде Ройтерс.

Това е най-новият пакет от санкции, наложени от Вашингтон, след избухването на войната между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа в средата на април заради плановете за политическия преход и интегрирането на СБП в армията. Това стана четири години след като дългогодишният президент Омар ал Башир беше свален с народен бунт.

Още: Украйна атакува Русия в Судан: Киев изглежда се прицели в ЧВК Вагнер в Африка (ВИДЕО)

"Днешното действие държи отговорни онези, които са подкопали усилията за намиране на мирно и демократично решение в Судан", гласи изявление на американския заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън, цитирано от БТА. "Ние ще продължим да преследваме участниците, които поддържат тази конфликт с цел лична изгода", каза той. 

Министерството на финансите заяви, че се е насочило към Али Карти, външния министър по времето на Башир, който оглави суданското ислямско движение след свалянето на Башир през 2019 г.

Той е видна фигура сред лоялистите и ветераните от ислямисткото управление на Башир, които маневрират, за да защитят своите интереси и си възвърнаха влиянието след преврата през 2021 г., извършен от армията и СБП.

Още: Война в Африка: Слухове за преврат в Конго, в Судан военните действия се ожесточават (ВИДЕО)

Ислямистите подкрепиха армията в борбата ѝ срещу СБП. "Карти и други твърдолинейни судански ислямисти активно възпрепятстват усилията за постигане на прекратяване на огъня, за да се сложи край на настоящата война между армията и СБП", се казва в съобщението на министерството на финансите на САЩ.

Санкции бяха наложени и на базираната в Судан компания GSK Advance Company, която според американското финансово министерство е била използвана за снабдяване на СБП. GSK е работила с базираната в Русия компания за военни доставки Aviatrade, която също попадна под ударите, за да организира снабдяването с доставка на части и консумативи за дронове, закупени преди това от армията.

Още: ООН: 1200 загинали деца в бежански лагери в Судан от май насам

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в отделно съобщение заяви, че тази седмица Вашингтон е предприел стъпки за налагане на визови ограничения за хора, за които се смята, че са част от усилията за подкопаване на демократичния преход в Судан, включително судански ислямисти и бивши длъжностни лица, както и на други лица, потискащи правата на човека и участващи в други действия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес